≫ 

Ako imate jednu od ovih 7 osobina, znači da imate višak testosterona

Ako se uklapate u jedan od ovih tipova, ne bi bilo loše da posetite lekara i proverite nivo svojih hormona

  • 3

Kada razmišljamo o hormonima, obično razmišljamo o tome kako oni utiču na naše zdravlje, na naše raspoloženje, našu koža ili nivo energije. Ali, hormoni takođe mogu igrati važnu ulogu u tipu naše ličnosti, posebno kada je u pitanju testosteron.

Postoji veliki broj osobina koje su povezane sa visokim nivoom testosterona, a kad jednom vidite šta sve taj hormon može da vam uradi, shvatićete da je vaša ličnost oblikovana čistom biologijom.

Ovaj šareni kukuruz je stvaran i potpuno prirodan, a iza sebe krije fantastičnu priču (FOTO)

- Generalno hormoni, kao što je testosteron i druge hemikalije u našem organizmu, mogu uticati na način na koji nešto doživljavamo i kako reagujemo na određene situacije. Oni mogu različito uticati na ljude, a mogu se i drugačije manifestovati u određenim situacijama. - rekao je psiholog dr. Ešli B. Hampton.

Iako su visoki nivoi testosterona često povezani sa višim nivoom manje poželjnih osobina kao što su bes ili agresija, nisu sve osobine koje proizilaze iz hormona negativne i često mogu raditi u vašu korist. Nisu svi koji imaju ove osobine "opterećeni" viškom testosterona, ali istraživanja pokazuju da oni koji imaju više ovog hormona imaju tendenciju da spadaju u ove kategorije.

Čitavog života pogrešno stavljate dezodorans: Ovo je jedini pravi način da "ne mirišete" na znoj

6 osobina ličnosti koje mogu ukazivati da imate visok nivo testosterona:

1. Agresivnost

Visoki nivoi testosterona su u korelaciji sa opštom asertivnošću i agresivnošću.

- Kada se osećaju izazvano ili da im neko preti, žene sa većim nivoom testosterona imaju veću šansu da reaguju agresivno nego pasivno ili pasivno-agresivno. Ovo takođe može dovesti do osećaja snage, ali ako postane problem, obavezno razgovarajte sa svojim doktorom o potencijalnom hormonskom disbalansu. - kaže klinički psiholog Dženifer Sveton.

Foto: Pixabay.com / Visoki nivoi testosterona su u korelaciji sa asertivnošću i agresivnošću

2. Bes, ljutnja 

Problem kontrole besa takođe može nastati kao rezultat visokog testosterona. Istraživanje o ženama sa visokim nivoom testosterona zbog sindroma policističnih jajnika (PCOS) je otkrilo da su one pokazale više simptoma besa i disfunkciju raspoloženja od žena bez PCOS-a. Ako imate razloga da verujete da je povećanje besa povezano sa policističnim jajnicima, pitajte ginekologa da da vam pomogne da identifikujete problem.

3. Kompetetivnost 

Takmičarska i društvena dominacija su u korelaciji sa nivoima testosterona.

- Iako se mogu udružiti sa drugima, (žene sa visokim nivoom testosterona) ne oklevaju kada dođu do izazova i da se takmiče kada situacija to opravdava. Drugi mogu da ih posmatraju kao lidere, i kao osobu kojoj mogu da se obrate kada je situacija nejasna ili je problem posebno izazovan. - kaže Sveton.

Foto: Pixabay.com / Takmičarska i društvena dominacija su u korelaciji sa nivoima testosterona

4. Odlučnost

Istraživanja iz "The Indian Journal of Psichological Medicine" pokazuju da žene sa visokim koncentracijama testosterona imaju tendenciju da budu aktivnije i odlučnije, opisujući sebe kao "nezavisne i jake".

- Žene sa višim nivoima testosterona takođe imaju tendenciju da budu odlučne, i retko kada se dvoume kada dođu do zaključka. - kaže Sveton.

5. Samousmerenost 

Istraživanje objavljeno u "The Indian Journal of Psichological Medicine" pokazuje da su žene sa većim nivoom testosterona više usmerene prema sebi i imaju tendenciju da imaju visok profesionalni status.

- Ne treba im neko ko stoji iznad njih i diriguje svaki njihov potez na poslu. Umesto toga, one uspevaju u fleksibilnijem okruženju u kom je za posao potrebna samousmerenost i njihov šef (ako ga imaju) veruje da magu uspešno da završe posao. - kaže Sveton.

Foto: Pixabay.com / Žene sa većim nivoom testosterona su više usmerene ka sebi

6. Jaka seksualna želja

Testosteron je hormon koji je često povezan sa seksualnom željom, a to važe i za muškarce i za žene.

- Žene takođe proizvode testosteron, a neke i više od drugih. Kako žene stare, nivoi testosterona se polako smanjuju. Žene koje imaju više nivoe testosterona imaju tendenciju da imaju veći libido. - kaže dr Gejl Salc, vanredni profesor psihijatrije na "NY Presbiterian Veill-Cornell School of Medicine".

7. Preuzimanje rizika

Žene sa većim brojem testosterona imaju veću verovatnoću da imaju uspešnu karijeru. Prema studiji objavljenoj u časopisu "Proceedings Of The National Academy Of Sciences", žene sa višim nivoom testosterona imaju veću verovatnoću da grade karijere u rizičnim poslovima kao što su biznis i finansije.

Foto: Pixabay.com / Žene sa višim nivoom testosterona imaju veću verovatnoću da grade karijere u biznisu

VIDEO: Da li prdež može da produži život?

(Telegraf.rs / Izvor: bustle.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA