≫ 

Otkrivena još jedna jeziva stvar koju pušenje radi našem telu

Znamo da je pušenje štetno po zdravlje i da dovodi do oštećenja više organa - a na taj spisak možemo da dodamo još jednu opasnu stvar

  • 2

Novo istraživanje pokazalo je da pušenje cigareta može da ošteti mišiće u telu jer dim direktno smanjuje broj krvnih sudova u mišićima nogu i ograničava količinu kiseonika i hranljivih materija koje su im neophodne.

OPREZ: Ova opasna bolest svake godine ubije 36.000 Srba (FOTO)

Prethodna istraživanja su pokazala da pušenje slabi mišiće jer pluća postaju upaljena zbog cigareta, ograničavajući nas tako u vežbanju i fizičkoj aktivnosti. U ovom istraživanju učestvovali su stručnjaci iz Kalifornije, Brazila i Japana i prvo je koje pokazuje kako pušenje direktno utiče na mišiće.

Sve polazi od pluća. Foto: Profimedia

Nismo u mogućnosti da izvodimo neke komplikovanije vežbe i da izgrađujemo mišiće. U eksperimentu su došli do saznanja da se usled pušenja smanjuje količina kapilara u nogama, a samim tim i protok krvi kroz mišiće i tkivo nogu. Kada se ne snabdevaju dovoljno krvlju, mišići slabe i stvara se rizik od oboljenja zvanog hronična obstruktivna bolest pluća i dijabetes.

Umor se povećava za 43 odsto, što znači da se mišići brzo umaraju, bole i slabiji su. Ovo istraživanje dolazi u momentu kada su naučnici došli do saznanja da vežbe kojima se povećavaju mišići u nogama dovode i do povećanje sive mase u mozgu. Smanjenjem sposobnosti mišića i prekidom vežbanja nervne ćelije se sporije obnavljaju, nemamo više snage da se borimo sa stresom i izazovima koji nam se dešavaju u svakodnevnom životu. Noge imaju najveće mišiće u telu i najvažnije su kod vežbanja i veoma su važne za stimulaciju rada mozga.

Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata:

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • stvarno?

    25. maj 2018 | 22:13

    pushenje definitivno skracuje cigaretu.

  • veki

    11. jun 2018 | 16:14

    jao sta cini da cini ja sedim i cekam na aerodromu a kao ostavila cigare. derem se na decu muza . srecom sam otisla u pusacku zonu i nadimila se. sad sam ko beba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA