≫ 

Glavobolja, umor, hormonske promene? To su prvi znaci alergije na gluten, a niste ni sanjali da je imate

Alergije na bilo koju vrstu hrane mogu biti jako opasne, zato je jako važno da vodite računa o tome šta, kad i kako jedete

  • 0

Ljudi koji boluju od alergija na hranu, ma koja vrsta namirnica da je u pitanju, moraju strogo voditi računa o tome kad, šta i kako jedu. To se posebno odnosi na decu, zato je jako važno prve simptome alergija uočiti na vreme. Osobe koje su osetljive na gluten moraju da ga isključe gluten iz ishrane, ali bezglutenska dijeta ne prija zdravim ljudima, pa lekari upozoravaju da obavezno odete na testiranje pre nego što sami sebi odredite dijagnozi i terapiju.

Kako da se rešite roja osa ili stršljenova kad ste napolju?

Ovih 5 simptoma će vam otkriti da li treba da se testirate na glutensku ostljivost: 

1. Promene raspoloženja

Osim što utiče na varenje, gluten utiče i na raspoloženje. Povezuje se sa promenama raspoloženja, anksioznošću, depresijom i hiperaktivnošću, a stručnjaci tvrde da simptome ublažava izbacivanje hrane s glutenom.

2. Stalan umor 

Kao posledica intolerancije na gluten javljaju se hronični umor i pad energije, naročito nakon jela koje sadrži gluten.

3. Glavobolje i vrtoglavica 

Kao jedna od posledica osetljivosti na gluten javljaju se migrene, što dokazuju snimci mozgova osoba obolelih od celijakije. Na njima se vidi upala u nervnom sistemu koja najverovatnije izaziva nepodnošljive glavobolje. Ta upala izaziva vrtoglavicu, ukočenost i trnce u telu.

Kao posledica intolerancije na gluten javljaju se hronični umor i pad energije Foto-ilustracija: Profimedia

4. Hormonske promene

Upale koje izaziva intolerancija na gluten opterećuju nadbubrežne žlezde i remete rad endokrinog sistema. Zbog toga se menja nivo hormona u organizmu što može da izazove neplodnost i nepravilan menstrualni ciklus.

5. Svrab i osip

Kada se organizam bori sa glutenom koji ne može da svari, to može izazove osip i svrab po celom telu, a najčešće po leđima i gornjem delu ruku. Ta upala je rezultat stvaranja antitela od strane imunog sistema, a promene na koži podsećaju na psorijazu.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / Izvor: express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA