Koliko je vremena potrebno da vrućina u automobilu postane opasna po život?

Svima nam se bar jednom dogodilo da uđemo u vreo automobil i da ne možemo ni da dodirnemo volan

  • 1

Skoro 750 dece je umrlo u automobilima, tokom poslednje decenije, a vodeći uzrok smrtnosti su toplotni udari. Mnogo roditelja ostavlja svoju decu u zatvorenim i zaključanim automobilima koji u većini slučajeva nisu čak ni parkirani u hladu. U SAD godišnje umre oko tridesetoro dece jer budu ostavljena sama u automobilima koji se, nakon nekog vremena, pretvaraju u "vrele rerne".

Mediji i društvene mreže već godinama šalju upozorenja da decu i kućne ljubimce ne treba ostavljati same u automobilu dok se "obavljaju obaveze". Naučni magazin "Temperatures" je objavio rad u kom tvrdi da je za dete dovoljno da provede sat u zatvorenom automobilu kako bi to postalo opasno po život. Deca su osetljivija na temperaturne promene od odraslih, lakše se zagreju i mnogo se teže ohlade. Takođe nisu u stanju da napuste automobil ukoliko im nije dobro.

Naučnici su, pomoću lekara, izračunali da je telesna temperatura od 40 stepeni Celzijusovih dovoljna da podstakne sve simptome toplotnog udara, koji zatim mogu da rezultiraju otkazivanjem organa, oštećenjima mozga ili smrću. Eksperimenti su sprovedeni pomoću tri vrste različitih automobila koji su naizmenično parkirani tokom juna i jula 2014. godine u gradu Tempe u Arizoni

Tokom eksperimenta je beležen porast temperature, a naučnici su proučavali na koji način temperatura utiče na organizam deteta, odnosno životinje. Vremenski je najduže bilo potrebno da se zagreju kombiji, a najmanje mali automobili tamnih boja. Temperatura u vozilima je u proseku nakon sat vremena iznosila 46 stepeni Celzijusovih, dok su volan, sedišta i prednji deo bili još topliji. Nakon sat vremena u hladu, temperatura je iznosila 37 stepeni Celzijusovih.

Foto-ilustracija: Profimedia / Deca i kućni ljubimci najčešće stradaju u pregrejanim automobilima

Nakon sat vremena na suncu, i dva sata u hladu, dete ili ljubimac bi bili u smrtnoj opasnosti. 

- Svima nam se bar jednom dogodilo da uđemo u vreo automobil i da ne možemo ni da dodirnemo volan. Zamislite onda kako je tek nežnom organizmu koji tamo sedi. - izjavila je klimatolog Nensi Selover sa Univerziteta u Arizoni.

Zato, dobro vodite računa o tome da decu ne ostavljate samu u automobilu, a ni smi ne bi trebalo da sedate u njega ako je dugo stajao na suncu. Uvek ga prvo, bar malo, ohladite.

(Telegraf.rs / Izvor: ddl.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    3. jun 2018 | 12:56

    Леп живот у САД-у кад децу заборављају у аутомобилима.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA