≫ 

Pretvorite loše ugljene hidrate u dobre, i sprečite nastanak raka

Ugljeni hidrati mogu da budu dobri, ali i veoma loši za naše zdravlje

  • 0

Većina skrobnih ugljenih hidrata, kao što je krompir i beli hleb, lako se vare, ali je oko 5 odsto malo svarljivo i prolazi odmah kroz stomak do creva.

Najlakša dijeta na svetu - jedete sve, gubite kilograme - a ključ je u vašoj šaci

Ove namirnice spadaju u grupu onih koje sadrže otporan skrob i bogate su vlaknima kao što su sočivo, pasulj i neobrađene cele žitarice. Ovakva hrana doprinosi rastu dobrih bakterija u našim crevima. Ove bakterije zauzvrat proizvode hemikalije koje sprečavaju bolest kao što je rak.

Nisu svi ugljeni hidrati loši Foto: Pixabay.com

Ovo objašnjava zašto nam je potrebno da dnevno unesemo najmanje 30g vlakana koja mogu da smanje šanse za rak za 30 odsto. Ove namirnice su dobre jer naše telo od njih iskoristi samo polovinu kalorija koje imaju.

Možete loše ugljene hidrate pretvoriti u dobre. Naučnici su otkrili da kuvanje i hlađenje može neke bež i bele ugljene hidrate da pretvori u one sa otpornim skrobom. Efekat se postiže kada podgrejete hranu bogatu ugljenim hidratima poput paste, pirinča i krompira. Ono što se dešava kada hranu skuvate i onda je ohladite, masti i ulja vezuju se za molekule skroba, koji ih čine težim za varenje. To znači da kada danas podgrejete lazanje koje su vam ostale od juče onda radite dobru stvar za vaše zdravlje.

I da, potpuno je u redu da jedete hleb, ali se držite dalje od hlebova koji se masovno proizvode i konzumirajte one sa celim zrnom žitarica. Takav hleb će vas brže zasititi i duže ćete biti puni. On je bogat skrobom koji se pretvara u glukozu pre nego stigne do creva.

Jednostavnim trikom pretvorite loše u dobre ugljene hidrate Foto: Pixabay.com

Hleb od celog zrna i ražani hleb sadrži otporan skrob oko koga se naše telo baš trudi da ga svari i pretvori u glukozu, a koji hrani naše crevne bakterije. Obavezno pogledajte koliko šećera sadrži hleb koji kupujete.

Beli hleb obavezno držite u frižideru. Najbolje je da ga zamrznete, a onda ga pravo iz zamrzivača stavite u toster. Smrzavanje pretvara običan skrob i otporan, pa vaše telo iz takvog hleba uzima manje kalorija i tako umesto da hrani vas hrani bakterije koje su zdrave za vaša creva.

VIDEO: Sport koji vodi u smrt zbog specifične ishrane

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA