Koliko je otrovna vaša spavaća soba? Pogledajte koje vas sve opasnosti vrebaju kada legnete

Stručnjaci kažu da su spavaće sobe pune zabrinjavajućih hemikalija i mikroba, a to vas čini bolesnim i razdražljivim

  • 5

Spavaće sobe bi trebalo da budu naše utočište, mesto opuštanja i odmora, u kom se čovek budi odmoran i pun energije. Ljudi u njima provode 36 procenata svog života, a hemikalije i mikroorganizmi vrebaju sa svih strana...

Stručnjaci kažu da su spavaće sobe često pune zabrinjavajućih hemikalija i mikroba. Tokom spavanja, telo se prebacuje u stanje oporavka i odmora, pa mu se spušta imunitet, što znači da su tad tela najizloženija bolestima.

Koliko je zapravo otrovna vaša spavaća soba?

Foto ilustracija: Shutterstock, Telegraf / Spavaće sobe su često pune zabrinjavajućih hemikalija i mikroba

1. Prašina iz madraca je puna hemikalija 

Svaki madrac dolazi sa etiketom na kojoj je garancija za zaštitu od vatre (zapaljenja). Tretman hemikalijama koji madrac prolazi kako ne bi bio zapaljiv ili pomoću kog se sprečava rast gljivica, uključuje niz hemikalija koje ugrožavaju vaše zdravlje. Neke od tih hemikalija su čak i kancerogene.

- Te hemikalije se korišćenjem kreveta lako prenesu i spoje sa prašinom u spavaćoj sobi, koju vi potom udišete. Još ne znamo koje su dugoročne posledice toga. - kaže Dejvid Gejl iz eko-arhitektonske kompanije "Gale & Snowden" koja se bavi ekološki održivom gradnjom okoline.

Najbolja odbrana od ovih hemikalija je da često usisavate, perete madrac i da redovno čistite prašinu.

Foto: Pixabay.com / Prašina iz madraca je puna hemikalija

2. Za astmu možete okriviti tepihe

- Korišćenje tepiha u kući je povezano sa povećanim nivoom prašine, alergena i mikroorganizama, a povezano je i sa povećanim rizikom od niza zdravstvenih problema, poput astme. - piše u zaključku istraživanja sprovedenog prošle godine.

Najveći krivci za oboljenja respiratornog sistema su grinje, posebno njihov izmet, koji može izazvati alergijske reakcije. Drveni podovi su uvek bolji izbor od tepiha, ali ako insistirate na mekom tepihu u spavaćoj sobi, trebalo bi da ga redovno usisavate.

- Što imate jaču alergiju to ćete češće morati da usisavate. Usisavajte i svaki dan ako to znači da ćete biti boljeg zdravstvenog stanja. A ako imate kućnog ljubimca, trebalo bi najmanje jednom godišnje da profesionalnom parom očistite tepihe, ako ne i više puta. - kaže dr Lisa Ekerli iz "TheHygiene".

Foto: Pixabay.com / Za astmu možete okriviti tepihe

3. Gljivice rastu u jastucima

Spremni ste za odmor? Jedva čekate da spustite glavu na jastuk? Sigurno bi bilo dobro da razmislite o tome kad bi vam neko rekao da u krevetu imate društvo u obliku gljivica koje se brzo razvijaju u vašoj okolini.

- Tipični korišćeni jastuk sadrži veliku količinu različitih vrsta gljivica, koje imaju veliki uticaj na zdravlje ljudi, a pogotovo na one koji imaju astmu ili sinuzitis. - upozorava istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Mančesteru.

Stari jastuci i jorgani mogu uticati na pojavu akni, bubuljica i drugih upala kože. Kako biste smanjili rast gljivica, dobro osušite mokru kosu pre spavanja, i bar barem jednom nedeljno ostavite posetljinu na suncu. Obavezno menjajte jastuke na svake dve godine.

Foto: Pixabay.com / Gljivice rastu u jastucima

4. Sijalice izazivaju oštećenja kože

Koristite energetski delotvorne fluorescentne sijalice u spavaćoj sobi? Takve sijalice vas mogu držati budnima i naštetiti vašoj koži. Istraživanje objavljeno u Britanskom magazinu za dermatologiju (British Journal of Dermatology) je pokazalo da štedne sijalice poznate kao kompaktne fluorescentne sijalice (CFL) emituju ultraljubičasto svetlo koje može da izazove oštećenje kože i crvenilo.

Dejvid Gejl, saosnivač "Udruženja za ekoodrživu izgradnju", grupe kojoj je cilj da poboljša zdravlje životnih prostora, kaže da ove sijalice ponekad neprimetno trepere što može da izazove glavobolje. A budući da fluorescentne sijalice emituju plavo svetlo, mogu podstaći i nesanicu kod ljudi.

- Predveče se ljudsko telo navikava na svetlo u toplom, crvenom spektru, u boji zalaska sunca. Crveni spektar podstiče stvaranje melatonina, hormona spavanja, koji izaziva pospanost. S druge strane, plavo svetlo je u spektru boja koje je ljudsko telo naviklo da dobija oko podneva. - objašnjava Gejl.

Foto: Pixabay.com / Sijalice izazivaju oštećenja kože

5. Od nameštaja vas peckaju oči

Osim u slučaju da u spavaćoj sobi imate antikni nameštaj, vaše oči reaguju na formaldehid, koji se često nalazi u lepku za spajanje sitnih komadića drveta kojima se dobijaju klasične MDF ploče, od kojih se najčešće pravi moderan nameštaj. Kratkotrajno izlaganje visokoj koncentraciji formaldehida izaziva osećaj peckanja u očima, nosu i grlu, kao i mnoge bolesti respiratornog sistema, a i kancerogen je.

- To je azbest sutrašnjice - rekao je Gejl.

Zabrinjavajuće je da ovakvo lažno drvo može da ispušta otrovne gasove deset do dvadeset godina, čak i ako je prefarbano.

Foto: tiny-project.com / Nameštaj izaziva mnoge bolesti respiratornog sistema

6. Punjači za mobilne telefone ometaju san 

- Naš nervni sistem deluje na jako niskom naponu. Mozak koristi struju da bi poslao poruke mišićima. Nekim ljudima, naizmenična struja može poremetiti procese u telu za vreme spavanja. - objašnjava Gejl.

Tim ljudima je jako teško da zaspe ako se u blizini nalaze punjači za mobilne telefone ili električne budilice.

Foto: A. Nalbantjan / Punjači za mobilne telefone ometaju san

7. Razređivač za boje izaziva glavobolju

Dejvid Gejl napominje da boje za zidove sadrže razređivače, koji pri isparavanju mogu da izazovu vrtoglavicu, glavobolju pa čak i da umanje moždane funkcije. Budući da provodimo trećinu života u spavaćoj sobi, a za vreme sna duboko i polako dišemo, ono je najranjivije doba dana kad je ljudski imunitet na minimumu i čovek se tada najlakše razboli.

- U spavaćim sobama treba koristiti boje na bazi vode koje sadrže kazein (mlečni protein koji čini 80 procenata proteina kravljeg mleka), glinu i kreč, sva tri sastojka u skladu sa prirodom. - objašnjava Gejl.

Foto: Pixabay.com / Razređivač za boje izaziva glavobolju

8. Prozori štete imunitetu

Kondenzacija na prozorima izaziva plesan.

Zašto STOP znak ima osam stranica?

- Ako je vaš životni prostor vlažan ili imate plesan, vrlo je verovatno da imate probleme i sa disajnim putevima, alergijama ili infekcijama. Vlaga i plesan loše utiču na imunitet. - piše na najvećoj britanskoj zdravstvenoj veb stranici "NHS Izbori".

Najbolja opcija je da ugradite trostruko ostakljene prozore koji se uspešno suprotstavljaju problemu kondenzacije ili da u sobi postavite malo jači upijać vlage.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia / Prozori štete imunitetu

9. Radijatori dodatno "zagrevaju" problem 

Problem nije u samom radijatoru, nego u prašini koja se iza njega skuplja.

Koliko često idete u toalet? Doktor otkriva koliko bi puta dnevno trebali, a češće je nego što mislite

- Prašina privlači vlagu, koja se prilikom grejanja prenosi u vazduh, pa kad udahnete prašinu sa njom ste udahnuli i različite hemikalije koje otpušta nameštaj, madrac i tepih. - objašnjava Gejl.

Radijatori greju vazduh, koji se potom diže i širi prašinu. Kako biste umanjili problem, pomoću nastavaka za usisavač dobro usisajte radijator i prostor između njega i zida.

Foto: pixabay.com / Radijatori sadrže velike količine prašine

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ceca

    12. jun 2018 | 16:36

    Po vama najbolje je da se vratimo u 18 ili 19 vek...na zemljane podove, sijalicu zameniti petrolejskom lampom, jorgane i jastuke vunenim cergama i cilimima i svi cemo pucati od zdravlja...mozda ste i u pravu jer nasi su precu tako ziveli i bili verovatno mnogo zdraviji ili je ipak svih ovih bolesti i bilo ali se jednistavno nije znalo za njih???

  • R line

    12. jun 2018 | 16:11

    Hvala Bogu još sam živ i zdrav i lepo spavam u svojoj spavaćoj sobi.....

  • Даца

    12. jun 2018 | 22:02

    Ма најбоље да спавам на ливади...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA