≫ 

Alergijski konjuktivitis može da vam napravi mnogo problema - ovako ga možete lečiti kod kuće

Tokom leta zbog alergija se često dešava da su onima koje muči alergija oči krvave

  • 0

Ovaj vid crvenila nije zarazan, ali često pogađa oba oka i dešava se kada konjuktivu iritira alergen što dovodi do upale tanke membrane koja prekriva oko i izaziva crvenilo očiju.

Posledice mogu biti kobne po život: Evo kako da znate da li vas je ujeo krpelj, stršljen ili mrav

Kao i sve alergije, alergijski konjuktivitis počinje kada imuni sistem identifikuje strane supstance kao što je alergen. Ovo izaziva vaš imuni sistem da reaguje i proizvodi antitela, što rezultira alergijskom reakcijom.

Alergijski konjuktivitis se često javlaj leti Foto-ilustracija: Profimedia

U slučaju alergijskog konjuktivitisa, reakcija počinje izlaganjem alergenima kao što su polen, grinje, životinjski perut, polen, prašina i neke hemikalije. Alergijski konjuktivitis može da bude akutni ili hronični. Simptomi su bistar iscedak iz oka, crvenilo, svrab i otok. Pogađa ljude svih uzrasta, a učestalije je kod ljudi koji već imaju neke alergijske reakcije kao što su temperatura, astma ili ekcem.

Ranija dijagnoza može da pomogne u ublažavanju simptoma i sprečavanju njihovog pogoršanja. Možete da pomognete sebi i nekim domaćim "lekovima" koj ise kriju u vašem domaćinstvu.

Izbegavajte alergene

Kako potpuno izbegavanje nije moguće, potrudite se da ga minimalizujete. Kada je nivo polena visok držite prozore i vrata zatvorene, a dom održavajte da nema prašine i redovno usisavajte. Koristite prečišćivač vazduha kako biste poboljšali kvalitet vazduha, izbegavajte izlaganje opasnim hemikalijama i parfemima.

Hladne obloge

Hladne obloge mogu da vam pomognu Foto: Profimedia.com

Osetićete momentalno olakšanje i smanjenje otoka i bola. Potopite pamučnu tkaninu u hladnu vodu i stavite preko očiju, a držite je 5 do 10 minuta. Možete da koristite i kockice leda uvijene u tkaninu koje ćete stavljati 2 do 3 puta po 5 minuta na otečeno mesto.

Slana voda

Dodajte pola do jedne kašičice soli u jednu čašu destilovane vode, stavite je na ringlu dok ne provri i koristite je za ispiranje očiju. Ponovite ovu proceduru nekoliko puta dnevno.

Kesice crnog čaja ili kamilice

Stavite dve kesice crnog čaja u vrelu vodu na 5 minuta, izvadite ih na tacnu i pustite da se malo ohlade, onda ih stavite tako vruće i držite 15 do 20 minuta, 3 do 4 puta tokom dana. Kamilica je odlična u borbi protiv alergija.

Ružina voda

Foto-ilustracija: Profimedia

Čista ružina voda je efikasna u borbi protiv konjuktivitisa. Protivupalno dejstvo ružine vode može da pomogne u smanjenju crvenila i svraba. Isperite oči 2 do 3 puta dnevno, ili potopite dva tufera u ružinu vodu i ostavite da odstoje na vašim očima 15 do 20 minuta 2 do 3 puta dnevno.

Bosiljak

Ima protivupalno i negujuće dejstvo na oči i štiti od slobodnih radikala. Stavite u jednu šolju sa vrelom vodom šaku lišća bosiljka i ostavite da odstoji oko 10 minuta. Odstranite lišće i koristite tu vodu za ispiranje 2 do 3 puta dnevno.

Krastavac

Odličan je za olakšavanje zapaljenja i iritacije usled crvenila. Isecite komade krastavca i stavite na oči 10 minuta, a proceduru ponovite nekoliko puta na dan.

Hladno mleko

Hladno mleko je odlično rešenej za otok kod alergijskog konjuktivitisa Foto: Pixabay.com

Ono smanjuje osećaj upale i smanjuje svrab u očima. Potopite komadić vate u hladno mleko i držite na očima 2 do 3 puta na dan.

Izbegavajte sočiva

Kada imate alergijski konjuktivitis preporučuje se da izbegavate kontaktna sočiva sve dok se simptomi ne povuku i reakcija nestane. Nosite naočari nekoliko dana dok se upala ne smanji.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/top10homeremedies.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA