≫ 

Šta sve može da vam se desi ako pijete vodu zagađenu metanom?

Metan je lako zapaljiv gas, a u reakciji sa kiseonikom stvara ugljen monoksid koji može biti smrtonosan

  • 2

Metan je jednostavno alkalno jedinjenje, njegova hemijska formula je CH4, a najveća opasnost od njega dolazi zbog toga što on nema miris i boju, pa je teško utvrditi da li ste mu biili izloženi. Metan koji sagoreva u prisustvu kiseonika proizvodi vodu i ugljen-monoksid, a njegova gustina je manja od gustine vazduha. Simptomi trovanja ovim gasom se ne vide čim osoba dođe u dodir sa njim, već znatno kasnije.

U prirodi metan nastaje usled bezkiseoničnog raspada organskih materija (npr. u močvarama). On je glavni sastojak zemnog gasa, a koristi se kao gas za grejanje i kao sirovina za dobijanje organskih jedinjenja. U većini slučajeva, jedan od prvih simptoma trovanja metanom je glavobolja, a ostale simptome pogledajte u ostatku teksta.

Sve što treba da znate o trovanju metanom:

1. Izloženost metanu izaziva jake glavobolje. Ovaj simptom je uočen u jednoj školi u Teksasu, gde je eksplozija metana ubila oko 300 đaka i nastavnog osoblja.

2. Izlaganje visokim nivoima metana smanjuje nivo kiseonika u telu, što izaziva poteškoće u disanju, pa može izazvati gušenje.

3. Ako se nivo kiseonika u telu smanji na manje od 12 procenata, osoba može pasti u nesvest, a u nekim slučajevima to može biti smrtonosno.

4. Kako se nivoi kiseonika u telu smanjuju, telo pokušava da ga nadoknadi upotrebom kiseonika koji se nalazi u telesnim tečnostima. To dovodi do dehidracije.

Foto: Pixabay.com / Trovanje metanom može da dovede do dehidracije

5. Mučnina i povraćanje su česti simptomi trovanja gasom metana. Postoje šanse da se osoba može onesvestiti zbog izlaganja metanu.

6. Još jedan simptom preteranom izlaganju gasu metana je ubrzano kucanje srca. To izaziva neprijatan osećaj jer srce počinje da kuca ubrzano i bez utvrđenog ritma.

7. Izlaganje metanu izaziva vrtoglavicu i zamućen vid. Ovaj simptom se smanjuje kada se osoba udalji od područja koje ima visoku koncentraciju metana.

8. Trovanje metanom izaziva nedostatak koordinacije pokreta. Čak i u najpoznatijem okruženju, osoba će udarati stvari oko sebe. Postoje šanse da će osoba često ispuštati stvari koje drži.

9. Neki pacijenti imaju simptome slične gripu. Pacijent može da doživi i mentalnu nelagodnost i letargiju.

10. Ako metan gori u prostoriji gde nema vazduha, proizodi se ugljen monoksid. Ako se ugljen monoksid proizvodi u velikim količinama, može biti fatalan za osobu u blizini.

Nećete ih više ni pomirisati: 10 najnezdravijih namirnica koje jedemo u Srbiji, a prave haos u organizmu

11. Postoje tri načina na koje osoba može biti otrovana gasom metana:

Prvi je inhalacija. Metan se može udahnuti kada ulazi u kuće ili u poslovne zgrade. Ovaj gas može da uđe u  kuće kroz pukotine u temeljima ili kroz kanalizacijske otvore. Šanse za inhalaciju se povećavaju kada se prolazi blizu kanalizacija ili kontejnera za otpatke.

Drugi mogući način izlaganja gasu metana je gutanje. Ovo je retka mogućnost, ali se ne može isključiti u potpunosti. Prirodno stvoreni gas metana se može naći u prirodnim rezervoarima za vodu, ali je poznato da brzo isparava. Dete može da pojede gas metana, ako jede zemlju koja ima tragove metana u sebi. Stepen izloženosti izazvanog gutanjem je jako nizak i nema neželjenih efekata na telo.

Foto: Pixabay.com / Stepen izloženosti izazvanog gutanjem metana je jako nizak i nema neželjenih efekata na telo

Malo je verovatno da gas metana može ući u telo putem dodira, jer metan teško prolazi kroz kožu. Međutim, ako se to desi, izbacuje se iz tela ili putem disanja ili putem urina.

Posledice mogu biti kobne po život: Evo kako da znate da li vas je ujeo krpelj, stršljen ili mrav

Kao što možete videti iz gornjeg opisa, simptomi izloženosti metanu mogu podsećati na druge zdravstvene probleme. Zbog toga ćete morati da se konsultujete sa  lekarom kako biste utvrdili u čemu je tačno problem. Osoba koja je otrovana metanom mora odmah da stavi masku sa kiseonikom, a takođe  može biti podvrgnuta intravenoznoj infuziji kako bi se izbegla dalja dehidracija.

VIDEO: Da li prdež može da produži život

(Telegraf.rs / Izvor: helpsavenature.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • rimato

    14. jun 2018 | 15:12

    Šta sve može da vam se desi ako pijete vodu zagađenu metanom? Metan nije rastvorljiv u vodi, pa će se dogoditi jedno veliko ništa.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA