≫ 

Topla ili hladna voda - kojom je bolje da se tuširate ako želite da budete zaista čisti?

Naučnici i dalje vode polemike o tome u kakvoj se vodi treba kupati, ali treba imati na umu da zapravo sapun diktira temperaturu vode

  • 0

Već dugo se vode polemike o tome da li je bolje tuširati se toplom ili hladnom vodom, i kako to može uticati na apsorpciju sapuna u organizam. Na ovo pitanje je stvarno teško dati odgovor, ali smo pokušali da istražimo sve detalje o kupanju i da već jednom dobijemo pravi odgovor na pitanje: Kako se stvarno treba kupati?

Tokom dugogodišnje polemike, naučnici su davali brojne razloge za kupanje na oba načina. Kupanje hladnom vodom, navodno, jača imunitet, poboljšava disanje, čini kožu lepšom, povećava energiju... Sa druge strane, neki stručnjaci kažu da topla voda pomaže opuštanju i da tople kupke pomažu da se čovek oslobodi nagomilanog stresa, pa su one posebno preporučljive pred spavanje. Kupanje toplom vodom deluje kao mini masaža, pa vas može osoboditi bola u leđima, zglobovima i ramenima.

Ali, šta je od toga tačno i kom se mišljenju prikloniti?

Kupanje vrućom vodom

Kupanje vrućom vodom vas može osloboditi napetost i umiriti mišiće. Topla voda deluje kao masaža za ramena, vrat i leđa

Vruća voda pojačava nivo oksitocina i smanjuje anksioznost

Kupanje vrućom vodom deluje kao prirodno sredstvo za ublažavanje simptoma jeze i hladnoće, jer vrela para hidratizuje nazalne prolaze

Kupanje hladnom vodom

Kupanje hladnom vodom razbuđuje organizam i oslobađa od osećaja umora

Lekari preporučuju "hladniji" tuš u trajanju od dve do tri minute jednom ili dva puta dnevno, kao tretman za depresiju

Kupanje hladnom vodom čini kožu i kosu lepšom

Foto: Pixabay.com / Od toplote vode tokom kupanja, mnogo je važniji sapun

Pa, kad smo rešili misterije o toploti vode da krenemo od početka, naravno od sapuna...

Pravo pitanje kojim se, u polemikama o kupanju, treba pozabaviti je izbor sapuna. Danas su sredstva za kupanje dostupnija nego ikad i ima ih u najrazličitijim mogućim oblicima. Bilo da koristite gelove, čvrste ili tečne sapune, važno je da obratite pažnju na njihove sastojke. Mnogi od njih su prenaparfimisani pa mogu naštetiti zdravlju kože. Jaki i oštri sapuni mogu ukloniti previše prirodnih ulja sa kože, a prirodni, "homemade" sapuni mogu imati manjak sastojaka potrebnih za uklanjanje prljavšine i bakterija.

Kada se koristi za kupanje, sapun omogućava česticama (koje bi u drugim uslovima bile nerastvorive) da se rastvore u vodi, a potom i isperu. Na primer: ulje ili mast su nerastvorni u vodi, ali kada se u smešu doda nekoliko kapi sapuna (deterdženta), ulje ili mast nestaju sa površine. Nerastvorni molekuli ulja, odnosno masti, se međusobno lepe i organizuju u micele, sićušne lopte sačinjene od molekula sapuna sa polarnim hidrofilnim grupama (grupama koje privlače vodu). Ovakva struktura štiti molekule ulja ili masti od vode, čineći ih rastvorljivim. Sve što je rastvorljivo u vodi, može se i isprati vodom.

Ukratko da bi koža bila zaista čista posle kupanja, neophodno je koristiti sapun jer on masti, ulja i ostalu prljavštinu čini rastvorljivom u vodi, pa se ona može oprati. U suprotnom bi prljavština ostala zalepljena za kožu, a tu se osim bakterija nalaze i različiti patogeni, garež, i slično (pogledajte pored čega se sve krećete tokom dana, od auspuha do kontejnera).

14 najlepših haljina na svetu za kojima ćete odmah odlepiti

Na pitanje, da li se sapun bolje rastvara u toploj ili hladnoj vodi, ne postoji tačan odgovor. Sapun će se rastopiti i u toploj i u hladnoj vodi, ali imajte na umu da topla voda, sama po sebi dodatno pomaže rastvaranje masti i ulja, što dodatno pojačava njihovo ispiranje. Znači, ako se kupate hladnom vodom bičete čisti, ako se kupate toplom vodom bićete još čistiji. A, da li ćete se kupati toplom ili hladno vodom zavisi samo od vas i od toga da li želite da hladnom vodom poboljšate izgled svoje kože i brzinu cirkulacije ili da se pod dejstvom tople vode opustite i uspavate.

Foto: Pixabay.com / Ako se kupate hladnom vodom bičete čisti, ako se kupate toplom vodom bićete još čistiji

Sapun je čisto površinsko sredstvo za čišćenje, pa ne može prodreti u kožu niti se apsorbovati u njoj, bez obzira na toplotu vode koju koristite. Sapuni povremeno mogu izazvati površinske iritacije ili alergije na koži, ali to najviše zavisi od njihovih sastojaka i od vaše sklonosti ka alergijama. Ako vam se dešava da posle kupanja osećate svrab ili primetite bilo kakve iritacije, jednostvano promenite sredstvo za kupanje.

Čitav život jedete picu pogrešno: Poznati italijanski kuvar otkriva jedini pravi način kako se ona jede

Bez obzira na to koju ćete toplotu vode odabrati za kupanje, važno je da vam ono bude prijatno i da koristite sapun. Najvažnije je da budete čisti, što zbog sebe, što zbog drugih oko vas, pogotovo leti.

Bonus, ako za jutranje tuširanje koristite sapun sa ekstraktom kafe, dobićete dodatno razbuđivanje zbog kofeina.

(Telegraf.rs / D.V / d.vulovic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA