≫ 

Rešite se uporne groznice na usnama uz pomoć nekoliko jednostavnih trikova

Nema efikasnog preventivnog leka za groznicu na usnama, ali možete sebi da olakšate

  • 4

Ukoliko ste imali groznicu onda znate koliko je onaj osećaj na usnama neprijatan jer najavljuje da će se uskoro pojaviti plik koji se sprema da pukne.

10 bolesti koje mogu da vam prenesu mačke

Groznice su obično uzrokovane virusom herpes simpleks tip 1, dok je tip 2 onaj koji izaziva pojavu plikova na genitalijama i prenose se seksualnim putem. Groznice na usnama uglavnom se prenose dodirivanjem kože o kožu, ali i oralni seks može da bude uzrok za prenošenje herpesa. Groznice su neprijatne, a nestaju obično posle dve do četiri nedelje. Jednom kada se pojavi, virus ostaje u vašem organizmu i mogu da ga aktiviraju pad imuniteta, stres, bolest ili promena hormona.

Uporne groznice su i zdravstveni i estetski problem. Foto: NL.Wikipedia/Bernard bill5

Najbolje je da izbegavate rizične situacije u kojima možete da dobijete groznicu. Ukoliko vam je već izašla groznica nemojte odmah da padate u očaj, jer postoji nekoliko načina da olakšate sebi trenutnu situaciju.

Predupredite je

Rana dijagnoza je od ključnog značaja. Ukoliko primetite tipične simptome kao što su peckanje, svrab, upala ili suvoća u predelu usana gde će se pojaviti plik. Ukoliko osećate nešto od navedenog odmah se obratite lekaru.

Probajte neki lek protiv virusa

Lekovi do kojih možete da dođete bez recepta su efikasni kao i oni sa receptom. Kreme koje možete da kupite sprečice upalu, ali nisu najboloje rešenje ako želiet da vaša groznica prođe brzo. Zato zakažite pregled i obratite se lekaru za agresivniju terapiju.

Koristite kremu na bazi steroida

Predupredite groznicu ako možete tako što ćete smanjiti stres i ojačati imunitet. Foto: Pixabay.com

Ukoliko vam lekar prepiše oralne lekove protiv virusa, možete da izvučete još koristi ako u lečenje uključite kremu na bazi steroida. Ovo može da vam pomogne da smanjite upalu kod pojave suvoće, a ublažava bol, crvenilo i iritaciju. Ove kreme smete da koristite samo ako imate terapiju protiv virusa jer u suprotnom bez toga možete da pogoršate situaciju.

Stavljajte hladne obloge

Smanjite otok i iritaciju hladnim, mokrim peškirom tako što ćete ga držati 5 do 10 minuta nekoliko puta u toku dana dok čekate da plikovi zarastu. Izbegavajte kiselu hranu i namirnice kao što su paradajz i pomorandže.

Ne dodirujte groznicu – nikada!

Crveni plikovi ispunjeni tečnošću spremni su da puknu? Nemojte nikako da ih sami stiskate i cedite.

Otkrijte uzrok pojave plikova

Pazite šta mažete na usne kada imate groznicu. Foto-ilustracija: Foter/Andres Hernandez

Ukoliko imate sklonost za groznice, virus se krije u telu sve dok ga neki stres ili pad imuniteta ne aktiviraju. Sunce je takođe jedan od glavnih uzročnika pojave groznice na površini kože, pa mažite kremu sa zaštitnim faktorom na vreme.

Koristite aloja veru

Kako groznica ne može da vam zaraste preko noći, aloja vera može da smanji bol, a pošto sadrži vitamine A, C i E pomaže ubrzanju procesa zarastanja.

Izbegavajte kiselu i začinjenu hranu

Dok se oporavljate od groznice, verovatno je najbolje da zaboravite na soseve i začine. Izbegavajte začinjenu hranu, kiselu hranu, ali i ananas, paradajz i citruse.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/menshealth.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ocim

    21. jun 2018 | 16:26

    Mast iz usiju je super exstra za to,Odmah bas odmah prolazi bol u toku od, manje od minuta.Nakon tri do cetiri dana povlaci se i oziljak odnosno ocisti se mesto gde je bila ranica. Ja sam mazao ujutro kad ustanem i kad se se tim preko dana od jednom do tri puta. Mislim da moze bilo kad u toku dana.Probajte, bez gadjenja ja sam se dugo dvoumio nisam verovao ali sam se brzo razuverio,VERUJTE.

  • Baki

    21. jun 2018 | 14:32

    Soc od crne kafe bez secera ili jedna kasikica soli i jedna kasikica sode bikarbone izmesati sa malo vode i to stavljati, vrlo efikasno

  • Marina

    21. jun 2018 | 15:36

    Da li mogu da oralno zadovoljavam partnera kad imam herpes na usni, ne bih volela da mu prenesem to na penis. I ako se ne preporucuje, kad je onda bezbedno, da li moram da sacekam da promena potpuno nestane?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA