≫ 

Ova skromna i jeftina namirnica smanjuje nivo šećera u krvi

U ovom malom zrnu se krije neverovatno velika količina zdravlje

  • 0

Nova studija sugeriše da zamena krompira, pirinča ili drugih skrobnih zrna sa svežim sočivom i drugim mahunarkama može smanjiti nivo šećera u krvi za više od 20 procenata. Istraživanje dolazi sa Univerziteta "Guelph" u Kanadi i vodila ga je profesorka Alison Dankan sa odeljenja za ljudsko zdravlje i prehrambene navike. Njeno istraživanje je otkrilo da zamena samo pola porcije može napraviti impersivnu razliku u tome kako vaše telo reaguje na ugljene hidrate.

Alkohol smanjuje rizik za pojavu raka: Naučnici otkrili koja je potrebna "dnevna doza" alkoholnih pića za jačanje organizma

Zamena bi mogla pomoći u smanjenju nivoa glukoze u krvi do 20 procenata, dok se pokazalo da je izborom čitave porcije sočiva umesto krompira smanjen nivo šećera u krvi do 35 procenata. To je nalaz koji daje veću zdravstvenu težinu mahunarkama.

- Mahunarke su ozbiljna super hrana. Pored toga što je pogodna, pristupačna i neverovatno raznovrsna, mahunarke su pune vlakana, vitamina, ključnih minerala i biljnih proteina, plus njihova antioksidansna svojstva nadmašuju ista svojstva drugog voća i povrća. Mahunarke su ekološki prihvatljive, jer zahtevaju manje vode od drugih izvora proteina i obogaćuju zemljište u kom se gaje. - kaže Sintija Sas.

foot: Pixabay.com / Mahunarke su ozbiljna super hrana

U najnovijoj studiji, objavljenoj u časopisu "Journal of Nutrition", istraživači su testirali nivo šećera u krvi kod 24 zdrave i odrasle osobe koje su tokom eksperimenta jele samo četiri jela: samo beli pirinač, mešavinu belog pirinča i većih zrna zelenog sočiva, beli pirinač sa malim zrnima zelenog sočiva i kombinaciju pirinča sa crvenim sočivom. Tim istraživača je izmerio nivo glukoze u krvi pre i dva sata nakon jela, a zatim je kasnije ponovio test, dodajući beli krompir u istu mešavinu sočiva i pirinča.

Brkati ste kao Stari Vujadin?! 5 najprirodnijih načina da se zauvek rešite dlačica sa lica

Nivoi šećera su pali na sličan način čak i kada je samo polovina skrobnih zrna zamenjena sa bilo kojom od tri vrste sočiva. Ispostavlja se da mahunarke mogu pomoći digestiju, usporavajući proces i brzinu kojom se šećer iz skroba oslobađa u krvotok osobe. Mahunarke u ishrani mogu pomoći u smanjenju rizika od visokog nivoa glukoze u krvi tokom dužeg vremenskog perioda, što je značajno za smanjenje rizika od razvoja dijabetesa tipa 2.

foot: Pixabay.com / Mahunarke su pune vlakana, vitamina, ključnih minerala i biljnih proteina

- Mahunarke su pokazale da pomažu u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2. Jedinstveni profil nutrijenata mahunarki pomaže kontrolu šećera u krvi i nivoa insulina, reguliše glad i neguje zdrave bakteriju u crevima, sve to dok povećavaju ukupan unos hranjivih materija. To je puno prednosti, posebno za hranu koja je veoma zasićujuća. - kaže dr Sas.

Pored ove studije i njenih implikacija za one koji se trude da održe zdravu koncentraciju glukoze u krvi, Sas ukazuje na prethodna istraživanja koja pokazuje da  ishrana bogata mahunarkama odgovara ishrani sa niskim sadržajem kalorija za gubitak težine.

- Još jedna studija je pokazala da redovni unos mahunarki pomaže unosu hranjivih materija, uključujući važne hranljive sastojke koji često nedostaju ljudima: vlakna, kalijum, cink, magnezijum, folat, tiamin i vitamin B6. - kaže dr Sas.

foot: Pixabay.com / Mahunarke su pokazale da pomažu u prevenciji i upravljanju dijabetesom tipa 2

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs / Izvor: cookinglight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA