≫ 

Evo zašto postajemo zavisni od klađenja i droge, ali ne i od seksa

Zavisnost može da se pojavi i kod nekih naizgled potpuno bezazlenih stvari

  • 3

Vrlo lako možete da upadnete u opasnost i da postanete zavisni, ali naučnici otkrivaju da ipak od nekih stvari ne možemo da budemo zavisni koliko god nam se činilo to moguće.

Zavisnost od igrica je stvarna: Ovaj gejmer je zbog nje izgubio ženu, decu i sve što je bilo njegov život

Sindrom prekomernog igranja igrica Svetska zdravstvena organizacija označila je kao zavisnost sličnu drogi. Striktna definicija zavisnosti odnosi se na bolest koja rezultira promenom hemijskog sastava u mozgu, a koju izaziva kompulsivna konzumacija lekova, droge i alkohola. Prekomerna upotreba dovodi do poremećaja svakodnevnih navika i života, odražava se na posao, veze i seks.

Prekomerno igranje igrica može da izazove zavisnost. Foto: Flickr/FaruSantos

Izvesni lekovi i alkohol mogu da poremete rad mozga i aktiviraju one funkcije koje su tipične za borbu za život. Dopamin reguliše ove akcije, ali ga narkotici povećavaju i čine da želimo da ponovo uzmemo još.

Kofein je odličan stimulator mozga i aktivira ovaj sistem ali an mnogo manjem nivou nego ove zavisne droge. Nakon unosa kofeina osećamo se budnije, a kod nekih korisnika razvijaju se blagi simptomi krize kada se prestane sa konzumacijom. Kafa koja sadrži i čokoladu proizvodi isti efekat. SZO označila je zavisnost od kofeina kao poremećaj.

Kafa može da dovede do pojave poremećaja i zavisnosti. Foto: Pixabay.com

Jedino ponašanje koje se definiše kao zavisnost je kompulsivno klađenje i kockanje. Kako bi se dijagnostikovalo, kockari moraju da pokazuju ozbiljne simptome uključujući učestalo klađenje u veliki novac, laganje kako bi se prikrilo klađenje, iritiranost i bes nakon poraza i gubitka. U zavisno ponašanje se ne ubraja seks jer postoji malo ili nimalo dokaza koji dokazuju da on im takav uticaj na mozak.

Mnogi ekstremni kockari, gejmeri i zavisnici od seksa imaju i simptome drugih poremećaja uključujući anksioznost, nedostatak pažnje i depresiju.

(Telegraf.rs/msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • VladimirR

    22. jun 2018 | 15:55

    Ima već 4 decenije kako sam registrovani zavisnik od seksa i ne vidim kada će me to popustiti.

  • Netacno...

    22. jun 2018 | 15:17

    Zavisna samo tako, sve dok funkcioniše do perfekcije ;)

  • Kiza

    22. jun 2018 | 15:02

    Pricajte u svoje ime

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA