≫ 

Obratite pažnju na to kako vaše dete diše jer ovo može da ukazuje na ozbiljan zdravstveni problem

Astma je bolest disajnih organa koju ne smemo da shvatamo olako

  • 0

Reč je o bolesti disajnih puteva koja izaziva poteškoće u disanju, a astma kod dece može da bude veoma opasna ukoliko se na vreme ne prepozna i ne leči.

Da li pravilno koristite pumpicu za astmu? Greška koju mnogi prave može da bude smrtonosna

Simptomi astme se teško prepoznaju jer imitiraju simptome nekih drugih oboljenja, a većina dece oboleva od astme zbog nasleđenih gena, alergena ili uslova iz životne sredine. Najvažnije je da na vreme prepoznate simptome kod vašeg deteta.

Astma je veoma ozbiljan zdravstveni problem koji ne smete da zanemarujete. Foto-ilustracija: Foter/NIAID

- Upozorenje može da bude kašalj koji se javlja usled nekog napora. Ukoliko primetite da vaše dete stalno kašlje kada trči i igra se i mora da uspori i sedne zbog toga, obavezno se obratite lekaru. Pogotovo ako imate istoriju bolesti sa astmom u porodici. Hronični kašalj koji se javlja noću takođe može da bude simptom astme, jer deca obolela od astme često kašljaju noću čak i kada nisu prehlađena, rekao je doktor Edvard Kulič.

Doktorka Purvi Parik, alergolog i imunolog, objasnio je da ukoliko se dete žali da teško diše ili ukoliko čujete da mu "zviždi" u grudima dok diše, vreme je da se zabrinete. Ona predlaže da roditelji tada odmah potraže pomoć lekara pogotovo ako su ovi simptomi praćeni teškoćama u završavanju rečenica, otežanog disanja ili neuobičajenog umora i letargije.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak / Lekari upozoravaju da je smrt od asmatičnih napada u porastu

Ukoliko vaše dete ima konstatovanu astmu i kašlje dve noći zaredom u mesec dana to je signal da astma nije dobro tretirana i da zahteva agresivniji pristup. Lekar može da vam preporuči u upotrebu nekih homeopatskih preparata poput kapi, sirupa i čajeva. Važno je da ne uzimate ništa na svoju ruku i da ne lečite sami vaše dete, već da u konsultaciji sa lekarom i pulmologom preduzmete odgovarajuće korake kako biste vaše dete izlečili i olakšali mu odavljanje svakodnevnih aktivnosti.

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA