≫ 

Zbog raka grlića materice Srbija je puna siročadi! Podmukla bolest ubije najmanje jednu ženu dnevno, probudite se dok ne bude kasno! (FOTO) (VIDEO)

Kampanju za rano otkrivanje raka grlića materice pokrenula je novinarka portala Telegraf.rs i aktuelna Miss Srbije Ivana Trišić

  • 6

Srbija je na drugom mestu u Evropi po broju umrlih žena od raka grlića materice. Svake godine otkrije se 1200 novoobolelih, a umre oko 600 žena. Ako je svaka od njih imala samo jedno dete, to je 600 siročadi godišnje!

Šta je rak grlića materice? Da li se dovoljno radi na pevenciji ove bolesti? Žašto je velika stopa obolelih žena baš u Srbiji? Ova i druga pitanja postavili smo našim najboljim doktorima iz ove oblasti, koji apeluju na žene, posebno na mlađu populaciju, da hitno obave ginekološki pregled!

S nama su razgovarali ginekolog-akušer dr Vanja Milošević, onkolog dr Suzana Vasović, ginekolog-akušer dr Vesna Filipović, Minstarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić Dejanović, kao i mnoge žene koje su imale loša iskustva sa ovom bolešću i koje su želele javno da govore o tome. Jedna od njih je i Dragana Bačanek, koja je nakon što je pobedila opaku bolest postala life coach.

Kampanju za rano otkrivanje raka grlića materice pokrenula je novinarka portala Telegraf.rs i aktuelna Miss Srbije Ivana Trišić.

Foto: Ivana Trišić

- Ova opaka bolest nije zaobišla ni moju porodicu. Zbog kasnog otkrivanja karcinoma moja majka je 2015. godine preminula. Žene, molim vas idite na redovne preglede, jer ova bolest je izlečiva ako se otkrije na vreme! - poručila je Ivana

Rak grlića materice nastaje na donjem delu materice. Bolest počinje kada se neke ćelije grlića promene i počnu da se umnožavaju nekontrolisano.

Dokazano je da ovaj karcinom izazivaju određeni tipovi HPV virusa koji se prenose uglavnom seksualnim kontaktom, ali postoje i drugi faktori. Većina zaraženih HPV-om ozdravi, a da često i ne zna da je bila inficirana. Međutim, imuni sistem nekih žena ne uspeva da se oslobodi HPV-a i rizik za pojavu raka je tada povećan.

Srpkinje se leče kod kostolomaca i bioenergetičara, a ginekolozi čekaju pacijentkinje koje ne dolaze

Potrebno je nekoliko godina da promene na grliću izazvane virusnom infekcijom prerastu u rak. Redovni pregledi imaju za cilj da promene pronađu rano, onda kada mogu lako da se otklone.

S tim ciljem Republika Srbija započela je skrining program za rano otkrivanje ove opake bolesti, koji je besplatan za sve žene starosti od 25 do 64 godine. Skrining programi jesu organizovano pozivanje na pregled. U Srbiji se sprovode od 2012. godine, a uključeno je 17 opština.

Pregled grlića materice obavlja se veoma jednostavno Foto: Profimedia/BSIP

Pregled za rano otkrivanje raka grlića materice obavlja se jednostavnim, brzim i efikasnim Papanikolau (Papa) testom. U toku kratkog i bezbolnog pregleda sa površine grlića materice uzima se bris koji se potom šalje u laboratoriju.

U poslednjih 20 godina postoji i Anti-HPV vakcina koja se daje devojčicama i dečacima u uzrastu između 12 i 14 godina, pre stupanja u seksualne odnose. Australija je ovakvom vakcinacijom procenat smrtnosti smanjila sa 23% na 1%. U Srbiji ta vakcina još  uvek nije obavezna.

Pogledajte u video prilogu iznad šta smo sve saznali o prevenciji ove bolesti!

(Telegraf.rs/I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Majka 3 devojcice

    13. jul 2018 | 21:34

    Kakve misice i ministarke, osmesi, kampanje i slikanje za novine. U realnosti devojcice mogu da se vakcinisu samo kod privatnika o trosku roditelja. 1 doza vakcine kodta 100 evra. Devojcica zavisno od uzrasta treba da primi 2 ili 3 doze. Meni za 3 cerke zreba 800 evra. Svake godine se trosi na vakcine protiv gripa i kojekakve kojestarije. Bolest je potpuno iskorenjena u zemljama gde je vakcina obavezna. Ako prestanemo da glumatamo mnoge resive probleme mozemo da resimo.

  • Jelena

    13. jul 2018 | 22:50

    Do nedavno je važilo da je obavezan pregled jednom u 6 meseci. Od prošle godine kontrolni pregled možete zakazati samo jednom u godinu dana a UZ jednom u 18 meseci. Samo ako imate ozbiljan problem mozete zakazati pregled u kratkom roku...i naravno samo ako poznajete nekog u domu zdravlja. I sta sad?

  • Jasmina

    13. jul 2018 | 22:32

    Promene na grliću sam operisala u martu ove godine. Tvrdim, kao i moja doktorka, da se HPV ne dobija isključivo seksualnim putem. Moj apel svim ženama je, da dva puta godišnje posete ginekologa. U mom slučaju sve se dogodilo za manje od 10 meseci, bez tegoba i simptoma bolesti. Sada me očekuju kontrole i molim Boga da sve bude u redu, majka sam dvoje dece.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA