≫ 

Obrezivanje pozitivno utiče na zdravlje, i muškarce i žene štiti od ovih opasnih bolesti

Obrezivanje je tema brojnih debata koje govore o tome treba li ili ne obrezati dete po rođenju

  • 7

Nova istraživanja u Africi pokazuju da obrezanost kod muškaraca smanjuje mogućnost od zaraze AIDS-om kod heteroseksualaca za čak 50 odsto.

Obrezani ili neobrezani penis: Ovo su 3 najveće razlike

Novo istraživanje ukazuje na to da obrezivanjem vašu bebu štitite od AIDS-a kasnije u životu. Dve studije posmatrale su skoro 8.000 muškaraca, od kojih je polovina bilo obrezano, a druga polovina ne. Pokazalo se da je čak 50 odsto obrezanih muškaraca manje zaraženo AIDS-om od onih koji nisu obrezani. U Africi je rizik od AIDS-a mnogo veći nego u drugim delovima sveta, pa naučnici veruju da je ovo istraživanje relevantno i za ostale.

Adekvatna zaštita je obavezna bez obzira da li je muškarac obrezan ili ne Foto-ilustracija: Profimedia

Prisustvo kože na vrhu penisa povećava rizik od zaraze HIV virusom. Obrezivanjem se uklanja parče kože sa vrha penisa. Ova koža povećava rizik od HIV iz dva razloga. Prvi, ispod površine kože nalaze se ćeliej imunog sistema za koje se ćelije HIV virusa mogu veoma lako prikačiti. Drugi, koža trpi mikrooštećenja koja dozvoljavaju da ćelije HIV uđu u krvotok. Obrezivanjem bebe ova dva razloga se eliminišu.

Beneficije obrezivanja koje potvrđuju naučnici su smanjena mogućnost zaraze HIV-om, smanjeni rizik za urinarnu infekciju i za rak penisa. Ovo nikako ne sme da bude jedina zaštita od polno prenosivih bolesti, jer obrezivanje ne pruža potpunu zaštitu što morate imati na umu.

Roditelji koji reše da podvrgnu dete obrezivanju treba da uzmu u obzir više faktora Foto-ilustracija: Profimedia

Čak i muškarci koji su obrezani, a imaju HIV, imaju 30 odsto manje šansi da prenesu HIV svojim partnerkama. Ali imaju tri puta veće šanse da svojim partnerkama prenesu HPV ili humani papiloma virus koji dovodi do raka cerviksa.

Odluka o obrezivanju novorođenčeta je isključivo na roditeljima koji pored zdravstvenihj treba da uzmu u obzir i kulturalne i verske faktore.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/www.parents.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marijana Bakov

    12. jul 2018 | 22:17

    Ne promovisite nam tudju kulturu ovde.Muskarce a i zene od polnih bolesti stiti pamet a ne obrezani.Toliko

  • Oko

    12. jul 2018 | 18:21

    Mnogo je bolje a i cistije je treba pregovorit pravo

  • Verko

    12. jul 2018 | 16:22

    Ma to su price. Sad sve smeta.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA