≫ 

Kora od luka, listovi od jagoda i semenke od bundeve: Nikako ne bacajte ove stvari jer im ni jedan lek nije ravan

Spoljašnji listovi glavice kupusa su bogatiji flavonoidima i karotenoidima nego njegova unutrašnjost

  • 2

Neke hranjive materije, poput vitamina C i vlakana se u većoj koncetraciji nalaze u kori voća i povrća,  ili odmah ispod nje. Na primer, spoljašnji listovi glavice kupusa su bogatiji flavonoidima i karotenoidima nego njegova unutrašnjost. Flavonoidi i karotenoidi imaju odlična protivupalna i antioksidativna svojstva, objašnjava dijetetičarka Helen Bond.

Ova mapa pokazuje gde ima najviše plavokosih, a gde crnokosih ljudi: Za Srbe je očekivano, ali za Crnogorce nećete moći da poverujete

Ovo je razlog zašto skoro ništa ne treba da bacate: 

1. Jagode

Ne bacajte zeleni vrh jagode, već napravite biljni čaj

Ti zeleni delovi su prepuni antioksidanasa, u nivoima kao u belom vinu ili voćnim sokovima, na primer, u soku od grožđa. Antioksidanti su poznati po tome što uklanjaju štetne molekule (slobodne radikale) koje naša tela stvaraju i tako nas štite od oštećenja koja mogu dovesti do raka, bolesti srca...

Listovi jagode sadrže velike količine antioksidanasa nazvanih elagitanini koji su povezani sa zdravljem krvnih sudova, na primer, sa fleksibilnijim krvnim sudovima i dobrim krvnim pritiskom. Osim toga, lišće sadrži i kofeinsku kiselinu koja deluje protivupalno, a mogu i da pomognu kod bola izazvanog artritisom. Sve što trebate da uradite je da stavite šest do sedam zelenih vrhova jagode u šoljicu i da ih prelijete vrućom vodom.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte zeleni vrh jagode, već napravite biljni čaj

2. Luk

Ne bacajte koru od luka, već je ubacite u lonac tokom kuvanja

Bolja ideja je da je dodajete u razna jela kako bi u njih ušle hranjive materije iz kore. Nakon kuvanja je samo izvadite i tek onda bacite. Kora luka je puna kvercetina, a ne uništava se kuvanjem.

- Istraživanja su pokazala da ga ima čak 48 puta više u kori nego u središtu glavice luka. - kaže Helen Bond.

Kvercetin ima protivupalna i antihistaminska svojstva i smanjuje simptome alergijske groznice. Pomaže i kod hipertenzije. U studiji britanskog časopisa "Nutrition" iz 2015. godine je otkriveno da ekstrakt iz kore luka snižava krvni pritisak. Testirali su ga na ljudima s prekomernom telesnom težinom, koji pate od visokog krvnog pritiska. Pritisak se snizio nakon šest nedelja svakodnevnog uzimanja tog ekstrakta.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte koru od luka, već je ubacite u lonac tokom kuvanja

3. Mladi luk

Ne bacajte zeleni deo mladog luka, pojedite ga, dodajte u salatu ili u jela tokom kuvanja

Mnogi ljudi odrežu dobar deo zelenog vrha mladog luka i bace, a to je pogrešno jer upravo taj deo sadrži više B vitamina, važnijeg od belog dela za energiju. Kada se na stolu nađe mladi luk, pojedite ga celog. Tako ćete umesto 17 mikrograma folata (esencijalni vitamini potrebni za sintezu DNK-a) dobiti 54 mikrograma, što je više od četvrtine dnevnih potreba (ako pojedete luk od 25 g).

Osim toga, u telo će vam ući obilje beta karotena i osmina dnevnih potreba za vitaminom A koji jača imunitet. Ako bacite zeleni deo, skoro ništa od beta karotena neće ući u vaš organizam.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte zeleni deo mladog luka, pojedite ga, dodajte u salatu ili u jela tokom kuvanja

4. Kupus

Ne bacajte spoljašnje listove, dobro ih operite i stavite u jelo

Upravo se u spoljašnjim listovima glavice kupusa nalazi najviše karotenoida, čak do 50 puta više nego u unutrašnjim, bledunjavim listovima. Karotenoidi su tipovi biljnog pigmenta koji imaju jak antioksidacioni učinak, na primer lutein i zeaksantin su važni za zdravlje očiju. Da bi se karotenoidi apsorbovali kako treba, dobro ih je jesti u kombinaciji sa nekom vrstom masnoće.

Foto: Pixaby.com / Ne bacajte spoljašnje listove, dobro ih operite i stavite u jelo

5. Bundeva

Ne bacajte semenke bundeve, prepecite ih i pojedite

Ove su dobar izvor važnih minerala, posebno cinka i magnezijuma. Kašičica semenki (oko 15 g) osigurava 15 posto dnevnih potreba za cinkom i deset posto za magnezijumom.

- Cink je važan za kognitivnu funkciju i reproduktivni sistem, dok magnezijum pomaže proizvodnji energije i odličan je u borbi protiv umora. Izvadite semenke, osušite, premažite uljem i pecite u pećnici oko 20 minuta na srednjoj temperaturi. Dodajte ih salatama, jogurtu, žitaricama - savetuje Helen.

Foto: Pixabay.com / Ne bacajte semenke bundeve, prepecite ih i pojedite

6. Ananas

Ne bacajte tvrdo jezgro, iseckajte ga jako sitno i dodajte voćnoj salati

Taj deo ljudi najčešće bacaju jer je tvrd i manje sladak od ostatka ananasa, ali to jezgro je prepuno bromelaina, enzima koji razgrađuje belančevine, ubrzava metabolizam, smanjuje nadutost. Inače, ljudi znaju da ga kupuju u praškastom obliku kao dodatak ishrani, a zapravo se proizvodi upravo od ananasa. Zato ga je bolje uneti u organizam iz svežeg ananasa.

Osim što je odličan za probavu, bromelain ima protivupalna svojstva i pomaže u obnovi oštećenih tetiva i tkiva pa se ponekad preporučuje kod bolnih kolena, sportskih povreda, artritisa...

Foto-ilustracija: Pixabay.com / Ne bacajte tvrdo jezgro ananasa, iseckajte ga sitno i dodajte voćnoj salati

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ser Žile

    12. jul 2018 | 10:44

    A što ne napišete, koliko te iste stvari sadrže u sebi pesticida, herbicida i ostalog sličnog...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA