Zašto nikako ne treba da trljate oči kada vas svrbe?

Prsti bi trebalo da budu što dalje od nosne šupljine jer naizgled banalna radnja sa sobom nosi katastrofalne posledice

  • 2

Trljanje očiju prljavim rukama izaziva opasni, virusni konjuktivitis. Ispod noktiju se skriva dva puta više bakterija nego na bilo kojem drugom delu ruke. Obično pranje ruku sapunom ne može ukloniti sve bakterije, pa diranje lica i očiju može imati opasne posledice po zdravlje. Oči su jako osetljive na infekcije (bilo virusne ili bakterijske) i nikako se ne smeju dirati, posebno ne prljavim rukama.

Izgleda kao boginja i zovu je čudo prirode: Fotografije od pre i posle 20 godina dokazuju da ova žena uopšte ne stari (FOTO)

Virusne bolesti očiju se brzo prenose i šire, a osim prljavim rukama mogu se preneti i nošenjem tuđih naočara. Nepravilno pranje ruku može izazvati i druge virusne bolesti, poput hepatitisa A i meningitisa.

Foto: Profimedia / Prsti bi trebali da budu što dalje od nosne šupljine

Prsti bi trebali da budu što dalje od nosne šupljine jer naizgled banalna radnja sa sobom nosi katastrofalne posledice, i to zbog bakterija koja se nalaze na rukama i pod noktima.

"Kopanje nosa" nije samo nepristojno, već treba imati na umu i da nokti lako mogu da naprave rane u nosnoj šupljini. Tako dolazi do limfne drenaže, a bakterijama put prema mozgu postaje otvoren, što znači da infekcije lako dolaze do mozga. Tako lako može doći do meningitisa.

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    15. jul 2018 | 12:45

    Ovo je zastrasujuce . Znaci da svojim rukama ne smemo vise dodirivati , ili necemo smeti dodirnuti ni jedan deo svoga tela , jer ima jos osetljivih tacaka na telu. Onda trebamo nositi naocare za gnjurenje , maske sa kiseonikom , i hermeticke gace , jednom recju , kosmonautske kombinezone , da ne bi doslo do raznih infekcija.

  • 😎

    15. jul 2018 | 14:55

    A ko to češe oči noktima?😂

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA