Bio je u komi, srce mu nije kucalo čak 20 minuta: On je najveće medicinsko čudo sveta, a sve zahvaljujući jednoj stvari

Još uvek nikome nije jasno kako su njegovi organi nastavili da rade iako mu srce nije kucalo

  • 1

Mlad, jak, posvećen vežbanju i zdravom životu Gart Suthurst je doživeo srčani udar nakon kog mu srce nije kucalo punih 20 minuta. Uprkos minimalnim izgledima, spasila ga je ljubav prema fitnesu. Jedan od vlasnika teretane u kojoj je vežbao, otkrio je Suthursta kako leži na tlu, opipao mu je puls, koji nije mogao da nađe i započeo sa izvođenjem prve pomoći, dok je drugi zvao hitnu pomoć...

Znate li šta je bolest kraljeva? Ako preterujete sa mesom i alkoholom, dobićete je sigurno

- Dobila sam poziv od Kleja koji vodi teretanu, on mi je rekao da se Gart srušio i da dođem što pre. Krenula sam prema teretani, sve vreme misleći da će me opet nazvati i reći mi da je sve u redu, ali to se nije dogodilo. Kad sam stigla, videla sam doktore oko njega. Bilo je užasno. Bio je plav i hladan.- rekla je Gartova devojka Sorel Luis.

Nakon što je prebačen u bolnicu, 39-godišnji fitnes fanatik je dobio prognoze da ima samo osam posto šanse za preživljavanje, ali pokazalo se da je on hodajuće medicinsko čudo.

Uprkos prognozama, Gart se probudio iz kome sa neoštećenim organima. Doktori smatraju da su se njegovo vežbanje i činjenica da pazi na svoje telo pokazali kao spasonosni u ovoj situaciji, budući da su njegovi organi nastavili da rade nakon što je njegovo srce prestalo da kuca i da su funkcionisali sve dok njegovo srce nije ponovo počelo da kuca. Gart je smešten u bolnicu gde je neko vreme bio bez svesti.

Iako je njegova porodica bila ushićena kada je otvorio oči, njihova radost se brzo pretvorila u šok kad se ustanovilo da nikog ne prepoznaje, uključujući i svoju osmogodišnju kćer Lili.

- To je bilo jako teško vreme, ali napredak koji je Gart napravio je neverovatan. Retko ko preživi ono što se Gartu dogodilo. Činjenica da je toliko snažan i fit mu je sigurno spasila život. - rekla je Sorel.

Lekari kažu da je Suthurst preživeo jer ima neverovatno visok nivo kondicije, zahvaljujući čemu su njegovi organi i dalje funkcionisali, nakon više od 20 minuta bez kiseonika.

- Bilo mu je jako teško, morao je da ponovo nauči da govori, da nas sve ponovo upozna, sve što je pre radio bez razmišljanja, sad je ponovo trebalo da uči. U početku se nije mogao nikoga setiti i to je bilo najgore. - kaže Sorel.

Sorel opisuje dan kada se sve promenilo. Sedela je s njegovom sestrom u bolnici, puštajući mu njegove omiljene pesme jer su im doktori rekli da na taj način mogu podstaći Gartova sećanja. I na red je došla pesma "Hej, Džud" i on je počeo da peva. Kaže da su u tom trenu obe osetile ogromno uzbuđenje i nadu da će se Gart oporaviti.

- Bilo me je strah da se nikad neće setiti naših života i nas, njegove porodice. Ali, došao je trenutak kad je pitao za našu kćer Lili, i to je bilo čudo. Ubrzo nakon toga, sve se svelo na to da samo što pre izađe iz bolnice, kako bi mogao da nastavi da radi i da se brine za nas. - priseća se Sorel.

Gart se vratio kući, ali život nije tako bajan kako su se svi nadali. Iako se oporavlja, a Sorel i njihova kći Lili se polako privikavaju na nov način života.

- Ponekad razgovori nemaju smisla, ali treba samo nastaviti dalje. Jednog dana smo razgovarali o zabavi i Gart je iznenada rekao da bi naša prijateljica Šarlot trebala da napravi tortu, jer su njene torte jako lepe. Samo tako, odjednom se setio Šarlot i njenih torti. I to me je oduševilo. Ipak, stari Gart se probija na površinu. - kaže Sorel.

- Jako je bitno da ljudi čuju Gartovu priču, kako bi se osvestili da svako može da dobije srčani udar, bez obzira na fizičko stanje, pa čak i ljudi koji su jaki i zdravi poput Garta. Oprema poput defibrilatora i poznavanje prve pomoći može nekome da spasi život. - smatra Kaže Rejčel, Gartova sestra.

Nakon bratovog srčanog udara Rejčel je pokrenula kampanju u kojoj se prikuplja novac za pomoć Sorel i Gartu dok se oporavlja od srčanog udara.

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • %+%

    16. jul 2018 | 11:14

    Medicinski fenomen, bez sumnje. Bio je jak, fizički spreman, vodio je zdrav život ali ništa više nece biti isto, iako mu od srca to želim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA