≫ 

Vid vam je zamućen i gledate kao kroz paukovu mrežu? Odmah posetite lekara jer možda vam je zdravlje u opasnosti

Na zdravlje očiju obraćamo pažnju tek kada se javi svrab ili nesnosan bol

  • 0

Zdravlje očiju je veoma važno, iako je često u drugom ili trećem planu, ali obraćamo pažnju na njega tek kada primetimo da nam je vid zamućen, oči otečene, krvave i javi se svrab, a onda je već kasno za prevenciju.

Zbog raka grlića materice Srbija je puna siročadi! Podmukla bolest ubije najmanje jednu ženu dnevno, probudite se dok ne bude kasno! (FOTO) (VIDEO)

Zbog toga veliki broj stručnjaka preporučuje kontrolne preglede na svakih godinu do dve dana čak i kada ne primećujemo neke simptome. Čak i kada pazite na vaše zdravlje, mogu da se dese neke neplanirane situacije, a ovo su samo neke od njih koje zahtevaju da se što pre javite vašem oftalmologu.

Vidite kao kroz paukovu mrežu ili se javlja treperava svetlost

Kada nas nešto zaboli obično je već kasno. Foto: Profimedia.com

Kako starimo deo oka, koji podseća na belance jajeta i želatinaste je strukture, postaje više ispunjen tečnošću pa se javljaju strukture koje dovode do pojave mreže u vidnom polju. Nisu zabrinjavajuće ukoliko se jave jednom ili dva puta s vremena na vreme, ali ukoliko se pojavi veliki broj ovih linija onda morate što pre da posetite lekara. Blicanje svetla može da bude opasno, čak i da dovede do slepila. U zavisnosti od oštećenja, lekar može da prepiše tretman laserom ili neki drugi hiruški zahvat.

Oči vas bole i imate osećaj da gore

Upala ili iritacija su najveći krivci za ove simptome. Najčešće se ovo stanje dijagnostikuje kao blefaritis i uzrokuju ga bakterije koje žive u uglu oka. Na svu sreću, bebi šampon i topla voda često su dovoljni da se ova upala sanira. Drugi problemi mogu da budu posledica stvaranja čmička, infekcija ili bolna upala masnih žlezdi oka. Ukoliko se sama upala ne drenira, onda lekar predlaže zahvat. Takođe, može da bude i uzrok zapaljenja oka nakon sunčanja kada osetljivo tkivo ošteti UV zračenje, a ovo stanje naziva se fotokeratitis.

Oči su vam crvene ili veoma suve

Ovakvo stanje oka zahteva hitnu lekarsku intervenciju. Foto: Ilustarcija: Profimedia

Crvenilo je znak da je oko iritirano i da su krvni sudovi prošireni, a to uzrokuju mnogi faktori: alergeni, crni luk ili hemikalije. Takođe, suvoća oka je posledica nemogućnosti proizvodnje suza koje održavaju oko vlažnim. Koristite kapi za oči poznate kao “veštačke suze” kako biste održavali vaše oči dovoljno vlažnim. Ukoliko vam ovo ne pomogne onda morate da posetite oftalmologa.

Primetili ste novi mladež ili pegu u oku

Ukoliko oduvek imate neku pegicu u oku, onda vam je lekar na nju već skrenuo pažnju. Ali, ako vam se pojavi neka nova pegica onda morate da se obratite lekaru jer to može da bude znak pojave tumora ili melanoma.

Vidite duplo

Dupla slika može da ukazuje na to da mišići vaših očiju nisu podjednako zategnuti. To može da bude posledica neuroloških problema, pa čak i tumora ili šloga. Dupla slika u jednom oku, što se jako retko dešava, može da bude posledica katarakte. Naočari su često dovoljne kako bi se ovaj problem rešio jer one mogu da usmere svetlo da se prelama tako da se stvara jedna slika. Oftalmolog na osnovu pregleda preporučuje terapiju i da li trebate da posetite još nekog specijalistu.

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA