≫ 

Rađanje petoro ili više dece, može povećati rizik od Alchajmerove bolesti za 70%

Prema novoj studiji koja je rađena sa više od 3.500 žena, sa brojem dece raste i procenat šanse za dobijanje Alchajmera

  • 0

Žene koje su rodile petoro ili više dece, imaju za 70 procenata više šanse da razviju Alchajmerovu bolest od onih koje imaju manje dece. Prema novoj studiji koja je rađena sa više od 3.500 žena u Južnoj Koreji i Grčkoj, sa brojem dece raste i procenat šanse za dobijanje Alchajmera. Čak su i žene bez demencije koje su rodile pet ili više dece, imale niže rezultate na kognitivnom testu.

Promeniće vam lični opis: Ovo je najbolja frizura za tanku i retku kosu (FOTO)

Studija se odnosila samo na žene starije od 60 godina, prosečna starost ispitanih žena u obe zemlje je bila je 71 godina. Studija je otkrila i da su žene koje su doživele jednu ili dve nedovršene trudnoće imale manje šanse za dobijanje Alchajmerove bolesi od žena koje nikad nisu bile trudne. Zapravo, žene koje su imale prekinute trudnoće su imale skoro pola tog rizika.

- Na osnovu prethodnih istraživanja, očekivali smo da se trudnoće sa porođajima mogu povezati sa rizikom od Alchajmerove bolesti. Međutim, bili smo prilično iznenađeni time što je nepotpuna trudnoća povezana s nižim rizikom od Alchajmerove bolesti, to nismo očekivali na početku našeg istraživanja.- rekao je dr Ki Von Kim, neuropsihijatar na Nacionalnom univerzitetu u Seulu.

Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis Z/ Nepotpuna trudnoća je povezana s nižim rizikom od Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je progresivno mentalno pogoršanje mozga koje uništava veštine pamćenja i razmišljanja sve dok osoba ne može da učini ni najjednostavnije zadatke. Stanje je nepovratno kad započne, smatra se da je bolest izazvana nagomilavanjem beta amiloidnog plaka i neurofibrilarnih skupina zvanih tau u mozgu.

Svetski izveštaj za Alchajmerovu bolest iz 2016. godine, kaže da više od 47 miliona ljudi širom sveta živi sa demencijom. Samo u Sjedinjenim Američkim Državama ima 5,5 miliona osoba sa Alchajmerom, a 3,4 miliona su žene. Prema Alchajmerovom udruženju, žene u 60-im godinama imaju veću mogućnost da razviju Alchajmerovu bolest nego rak dojke.

Napredovanje uzrasta je najveći faktor rizika za Alchajmerovu bolest, a žene obično žive duže od muškaraca. Ali, starost nije jedini faktor. Studije pokazuju da žene imaju više amiloidnih plaka od muškaraca istog fizičkog i mentalnog statusa; druge studije su pokazale da žene sa blagim problemima pamćenja ili koje se podvrgavaju operacijama sa anestezijom obolevaju brže od muškaraca.

Foto-ilustracija: Profimedia / Alchajmerova bolest je progresivno mentalno pogoršanje mozga koje uništava pamćenje

Studija koja dolazi sa Stanforda je pokazala da žene koje nose gen ApoE-4, genetski faktor rizika, imaju dvostruko više šanse da razviju Alchajmer od žena bez ApoE-4. Međutim, muškarci sa ApoE-4 imaju neznatno povišeni rizik.

Tokom prvog tromesečja trudnoće, nivoi estrogena skromno rastu, a zatim ubrzano rastu do kraja trudnoće. Do trećeg tromesečja, nivoi estrogena mogu biti "do 40 puta veći" od njihovih najviših nivoa tokom prirodnih menstrualnih ciklusa. Četiri dana od porođaja, nivoi estrogena brzo padaju na prosečne nivoe. Istovremeno, nivo progesterona i hormona stresa koji se zove kortizol, brzo raste. Taj hormonski skok može uticati na razvoj Alchajmerove bolesti.

Foto: PIxabay.com / Žene imaju više šanse da razviju Alchajmerovu bolest od muškaraca

- Zato što se većina nepotpunih trudnoća dešava u prvom tromesečju trudnoće, moguće je da su skromno povećani nivoi estrogena u prvom tromesečju u optimalnom opsegu za smanjenje rizika od Alchajmerove bolesti. Ali, previše rađanja može učiniti suprotno. Stalno izlaganje žena, dramatično povišenim nivoima estrogena i stresnih hormona, praćenih naglim povlačenjem, čine da se smanjuje rezerva mozga. - kaže dr Kim.

- Postoje i druge stvari koje se javljaju u trudnoći nakon promene nivoa hormona. Stvari kao što su promene u imunološkom sistemu, koje zavise od ishrane i  sam stres zbog roditeljstva imaju veliki uticaj. Kulturne razlike takođe mogu imati ulogu, kao i pristup zdravstvenoj zaštiti. - kaže dr Kim.

Osnovni razlozi zbog kojih su žene podložnije Alchajmerovoj bolesti verovatno su višestruke, a nauka tek treba da otkrije koji bi sve to faktori mogli da budu.

Foto: PIxabay.com / Hormonski skok može uticati na razvoj Alchajmerove bolesti

VIDEO Glaukom: Tihi kradljivac vida

(Telegraf.rs / Izvor: edition.cnn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA