≫ 

Ako večerate pre ovoliko sati, značajno smanjujete rizik od raka dojke i raka prostate

Dugoročno konzumiranje hrane u kasnim noćnim satima, može imati sličan efekat kao što to ima rad u noćnom smenama na poremećaj bio ritma

  • 0

Ako večerate pre 21 sat ili najmanje dva sata pre nego što odete u krevet, možete smanjiti rizik od raka dojke i raka prostate, za čak 20 procenata. U poređenju sa onima koji večeraju nakon 22 sata ili koji odlaze u krevet odmah nakon obroka, ljudi koji ranije večeraju su daleko zdraviji.

10 razloga zašto treba da "navalite" na lubenice i to odmah

- Naša studija zaključuje da je dnevno konzumiranje hrane povezano sa manjim rizikom od raka. Nalazi naglašavaju važnost procene cirkadijalnih ritmova (bioloških ritmova) u studijama o ishrani i raku. - rekao je glavni autor studije dr Manolis Kogevinas iz Instituta za javno zdravlje u Barseloni.

Foto: Pixabay.com / Dnevno konzumiranje hrane je povezano sa manjim rizikom od raka

Za ovu studiju, objavljenu u časopisu "International Journal of Cancer", tim naučnika je analizirao podatke iz 621 slučaja karcinoma prostate i 1.205 slučajeva karcinoma dojke. Učesnici su intervjuisani i morali su da odgovaraju na pitanja o vremenima obroka, navikama spavanja i hronotipu. Učesnici su takođe popunjavali upitnike o svojim navikama u ishrani i pridržavanju preporuka za prevenciju raka.

Foto: Pixabay.com / Većina pacijenata sa rakom večera u kasnim satima

Istraživači su otkrili da većina pacijenata sa rakom večera u kasnim satima. Poremećaji raka dojke i prostate su, takođe, među onima koji su najjače povezani sa noćnim radom, poremećajem i promenom biološkog ritma. Istraživanje sugeriše da dugoročno konzumiranje hrane u kasnim noćnim satima, može imati sličan efekat kao što to ima rad u noćnom smenama na poremećaje biološkog ritma.

- Ako se ovi nalazi potvrde, imaće implikacije za preporuke u prevenciji raka, koji trenutno ne uzimaju u obzir vreme obroka. - rekao je dr Kogevinas.

Foto: Pixabay.com / Raka dojke i prostate su povezani sa noćnim radom i poremećajem biološkog ritma

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u SMRT

(Telegraf.rs / Izvor: news18.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA