≫ 

Rak joj je "pojeo" jezik, pa su joj od noge napravili novi, a ovo je prva stvar koju je želela da pojede (VIDEO)

Kada su joj prošle godine dijagnostikovali rak jezika bila je prestravljena zbog prognoza

  • 0

Sintija Zamora suočila se sa svojom najvećom noćnom morom kada je prošle godine saznala da ima rak jezika, a i pored hemoterapije i radijacije lekari su morali da odstrane i veliki deo jezika zbog čega nije mogla da priča i jede.

Ako su vam ove namirnice gorke - imate duplo veću opasnost da dobijete rak

Nada da će dobiti ovu mogućnost nazad rodila se kada su lekari sa Univerziteta Kalifornija objavili da mogu da joj rekonstruišu jezik koristeći deo njene butine. Godinu dana nakon operacije ova 57-godišnja žena ne samo da može da priča već može i da žvaće i jede. Iako joj je rečnik ograničen i može da oseti samo slanu i slatku hranu, nedavno je mogla da uživa u punom ukusu hrane iz KFC-a.

Printskrin: Youtube/UC San Diego Health

Početkom prošle godine probudila se sa bolom u jeziku i videla je da ima otvorenu ranu na njemu. Jezik je organ koji se najbrže regeneriše u našem telu pa je tako ova rana zarasla. Sledeći put kada se to desilo otišla je kod lekara i dobila je antibiotike i lekove protiv bolova, ali ovoga puta rana nije zacelila. Uskoro nije mogla da žvaće i da se normalno hrani i opet se obratila lekarima koji su konstatovali da ona ima tumor jezika od 5,4 centimetra koji se nalazi na sredini njenog jezika.

Uklonili su joj jezik i rekli da postoji šansa da joj tim stručnjaka rekonstruiše jezik. Nakon operacije koja je trajala 12 sati ona je dobila novi organ. Doktor Suliman koji je izveo operaciju isekao je parče njene butine i uzeo deo kože i masnog tkiva. Nakon što je oblikovao jezik, on je sproveo kroz tkivo venu i povezao je sa arterijom iz njenog vrata kako bi novo tkivo bilo prokrvljeno. Kada se probudila Zamora nije mogla da priča, govori i jede.

Nakon 12 sati ona je dobila novi organ. Foto: Pixabay.com

- Moj život je zavisio od cevčice za hranu i cevčice za vazduh. Bilo je teško i mnogo puta sam se pitala da li je vredelo to što sam rešila da živim, rekla je Zamora.

Nakon napornog rada sa stručnjacima počela je polako da govori, a osećaj za ukus slatke i slane hrane nije izgubila jer je deo jezika ipak ostao. Iako joj je čulo ukusa dosta unazađeno, ona kaže da je srećna što je živa i nada se da će njena priča inspirisati druge koji se bore sa sličnim problemima.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA