≫ 

7 znakova koji otkrivaju da ste se otrovali hranom - i koja hrana je krivac

Hrana koju ste pojeli može veoma brzo da se pretvori u vašu noćnu moru ako nije adekvatno spremljena

  • 0

Kada se nađete iznad wc šolje ubrzo pošto ste pojeli vaš obrok nemojte odmah da paničite i pomišljate kako to nije u redu jer se na taj način telo rešava hrane koja izaziva trovanje jer nije adekvatno spremljena.

Ne jedite ih cele: 5 jestivih namirnica koje imaju skrivene otrovne delove

Ukoliko jedete nedovoljno dobro spremljenu hranu možete da unesete u vaš organizam veliki broj bakterija, virusa i parazita koji izazivaju haos u vašem organizmu. Nije u pitanju samo vrsta namirnica koju spremate već i temperatura, način pripreme i kako je čuvate nakon spremanja.

Obratite pažnju na to kako spremate hranu. Foto: Pixabay.com

Simptomi trovanja hranom koje ćete imati zavise od toga čime je vaša hrana bila zapravo zaražena. U rizične kategorije spadaju mlađa populacija, stariji ljudi, oni sa slabim imunitetom, ali i sa hroničnim oboljenjima. Svako može da se nađe na meti trovanja, a ovo su samo neki od simptoma: mučnina i gubitak apetita, grčevi u stomaku, povraćanje, dijareja, temperatura, umor i dehidratacija.

Često su uzrok trovanja salate i paste jer se ne drže na odgovarajućoj temperaturi. Ono što je važno jeste da toplu hranu održavate toplom, a hladnu hladnom. Kvarljivu hranu držite van frižidera samo dva sata, ili sat u zavisnosti od temperature. Izbegavajte da nakon pripreme piletinu stavljate u isti tanjir u kome je bila i pre pečenja. Ovako se možete zaraziti ešerihijom koli.

Piletina je veoma podložna da izazove trovanje hranom. Foto: Pixabay.com

Oprezno sa vodom kada putujete u neka nova mesta. Obratite pažnju koja je voda za piće, a koja nije i obavezno kupite flaširanu vodu. Držite se probiotika jer na putovanjima često dolazi do poremećaja nivoa bakterija u crevima. Opasna je i hrana koju podgrevate čak i ako je bila pravilno pripremljena i stavljena u frižider. Ona u frižideru može da pokupi neke od bakterija i kada je nedovoljno podgrejete one ostaju u hrani.

Većina slučajeva trovanja je blago i prolazi za par dana. Unos tečnosti u velikim količinama, tostirani hleb, odmaranje i izbacivanje iz organizma može da učini da trovanje brzo prestane. Ukoliko ne možete da zadržite tečnost u organizmu i imate krv u stolici, osećate slabost u mišićima i muti vam se pred očima, imate dijareju koja traje duže od tri dana - obavezno se javite lekaru. U tom slučaju vaše trovanje može da se zakomplikuje i da se pogorša.

(Telegraf.rs/prevention.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA