≫ 

Krastavci su hrana bogova: Pomažu mršavljenje, smanjuju šećer u krvi, ali i brzo leče opekotine od sunca

Krastavci sadrže fitonutrijente koji pomažu u smirivanju nadražene kože i smanjenju otoka, sadrže i silicijum-dioksid, mineral koji je važan sastavni deo kolagena

  • 2

Hrskave krastavce definitivno možemo smatrati jednim od zaštitnih znakova leta, a njihove zdravstvene prednosi su ogromne. Obiluju blagotvornim nutrijentima, određenim biljnim komponentama i antioksidansima koji mogu pomoći u lečenju i prevenciji određenih zdravstvenih stanja. Možda vam nije poznato, ali krastavci pripadaju skupini voća.

Ako vas muškarac gleda u ovaj deo tela, znači da mu se ne sviđate

Osim toga, krastavci imaju malo kalorija, pa su pogodni za sve vrste dijeta. Oni sadrže i značajnu količinu vode i biljnih vlakana što ih čini idealnom namirnicom za održavanje hidratacije, kao i za mršavljenje.

Foto: Pixabay.com / Postoje naznake da se krastavac može koristiti za snižavanje nivoa šećera u krvi

Krastavci sadrže fitonutrijente koji pomažu u smirivanju nadražene kože i smanjenju otoka, sadrže i silicijum-dioksid, mineral koji je važan sastavni deo kolagena i čuva zdravlje kože. Visok udeo vode u krastavcima umiruje kožu, a blagotvorno deluje i kod uklanjanja podočnjaka i kao lek protiv opekotina od sunca.

Ako ste vež imate opekotine od sunca, iseckajte krastavac na tanke kolutove i stavite na oštećenu kožu. Osim prijatnog osećaja hlađenja, pružićete svojoj koži potrebnu hidrataciju, a silicijum će smanjiti osećaj pečenja i podstaknuće brži oporavak. Krastavac je dobar izvor kalijuma, magnezijuma, vlakana, kao i folne kiseline, B vitamina, vitamina A i mangana, koji uništavaju slobodne radikale.

Foto: Pixabay.com / Krastavci sadrže fitonutrijente koji pomažu u smirivanju nadražene kože i smanjenju otoka

Krastavac je bogat hranjivim materijama

Krastavci imaju malo kalorija, ali obiluju vodom i određenim vitaminima i mineralima. Konzumiranje krastavaca s korom osiguraće vam značajan unos nutrijenata.

Krastavac adrže antioksidanse

Krastavci sadrže antioksidanse, poput flavonoida i tanina, koji mogu sprečiti nakupljanje štetnih slobodnih radikala i smanjiti rizik od pojave hroničnih bolesti.

Foto: Pixabay.com / Krastavci imaju malo kalorija, ali obiluju vodom i određenim vitaminima i mineralima

Krastavac može da smnaji nivo šećera u krvi

Iako su potrebne dodatne studije, određena istraživanja na životinjama pokazuju da krastavci mogu pomoći u smanjenju nivoa šećera u krvi i sprečiti komplikacije povezane sa dijabetesom.

Krastavac pomaže rad probavnog sistema

Krastavci sadrže dobar udeo vlakana i vode, poznatih saveznika u borbi protiv konstipacije.

Foto: Pixabay.com / Krastavci mogu sprečiti komplikacije povezane sa dijabetesom

VIDEO: Zbog specifične ishrane, ovaj sport vodi u BOLESTI

(Telegraf.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA