≫ 

Pogledajte šta se tačno dešava vašem telu kada jedete ribu

Sigurno već znate da je mnogo zdrava, ali nemajte pojma koliko i šta sve može da uradi u vešem organizmu

  • 3

Riba je jedan od najkorisnijih izvora proteina u ljudskoj ishrani. Ona je puna esencijalnih hranjivih sastojaka, poput omega-3 masnih kiselina i odličan je izvor proteina pa je pogodna za dijete. Riba ne utiče samo na vaš struk, već i na druge funkcije tela, uključujući rad jetre, mozga, pa čak i na proces spavanja.

Ovako Amerikanci zamišljaju savršen dan: Da li je imalo sličan vašem?

Šta se događa telu kad jedete ribu?

1. Smanjuje se rizik od srčanih bolesti

Prema pregledu objavljenom u "Američkom časopisu za kardiologiju", konzumacija ribe je povezana sa manjim rizikom od fatalnih i koronarnih bolesti srca. Riba je puna zdravih omega-3 masnih kiselina koje mogu smanjiti zapaljenja, čime štite srce i utiču na smanjivanje hroničnih bolesti.

Foto: Pixabay.com / Riba smanjuje se rizik od srčanih bolesti

2. Smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

Riba je važna za zdravlje mozga. Prema studiji iz 2016. godine objavljenoj u časopisu "Američkog lekarskog udruženja", umerena konzumacija morske hrane je povezana sa nižim rizikom od Alchajmerove bolesti. Studija je pokazala da oni koji redovno jedu ribu imaju više sive materije u mozgu, što smanjuje "skupljanje" mozga i oštećenja koje mogu dovesti do komplikacija na mozgu. Iako su primetili da je konzumacija morske hrane u korelaciji sa višim nivoima žive u mozgu, nije bila u korelaciji sa neuropatijom mozga.

Foto: Pixabay.com / Riba smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti

3. Pomaže poboljšanju vida i zdravlja očiju

Američka agencija za zdravstvena istraživanja" je otkrila da su omega-3 masne kiseline korisne za poboljšanje vida i zdravlja očiju. To je zato što mozak i oči imaju velike koncetracije omega-3 masnh kiselina i one su im potrebne da održe svoje zdravlje i funkciju. Prema nalazima AHRK-a, riba je jedan od najboljih izvora ovih dobrih masti.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže poboljšanju vida i zdravlja očiju

4. Pomaže da bolje spavate

Ako imate problema da zaspite, jedite više ribe. Prema studiji koju je objavio "The Journal of Clinical Sleep Medicine", povećani unos ribe je poboljšao kvalitet spavanja kod većine ispitanika. Istraživači smatraju da je to zbog visoke koncentracije vitamina D u ribi, a vitamin D pomaže u spavanju.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže da bolje spavate

5. Pomaže u borbi protiv akni

Bilo da imate hormonske ili druge akne, riba vam može pomoći u ublažavanju stanja kože. Studija objavljena od strane "BioMed Centrala" ukazuje na to da je riblje ulje korisno za čišćenje kože.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže u borbi protiv akni

6. Pomaže u ublažavanju reumatoidnog artritisa

Ako patite od reumatoidnog artritisa, što je hronično zapaljenje zglobova, konzumiranje više ribe vam može pomoći u otklanjanju otoka i bolova. Američki koledž za reumatologiju je otkrio da veća konzumacija ribe smanjuje aktivnost bolesti kod reumatoidnog artritisa.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže u ublažavanju reumatoidnog artritisa

7. Riba je posno meso

"Američko udruženje za srce" je napomenulo da je riba odličan izvor proteina bez visokog sadržaja zasićenih masti koje imaju druge vrste mesa. AHA preporučuje unos ribe dva puta nedeljno, poželjno je da jedete masne ribe, koje imaju veći sadržaj omega-3 masnih kiselina.

Foto: Pixabay.com / Riba je posno meso

8. Pomaže u smanjenju holesterola

Zbornik univerzitetskog medicinskog centra "Bailor" je istakao da omega-3 masne kiseline pronađene u ribljem ulju pomažu u smanjenju nivoa LDL (lošeg holesterola) u organizmu. Poznato je da omega-3 masne kiseline u ribama pomažu smanjenje nivoa lipida u krvi.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže u smanjenju holesterola

9. Smanjuje rizik od moždanog udara

Još jedan način na koji riba pomaže zdravlju mozga je smanjenje rizika od moždanog udara. Prema "Britanskom medicinskom časopisu", visok sadržaj omega-3 masnih kiselina u ribama pomaže u smanjenju rizika od moždanog udara kod subjekata studije.

Foto: Pixabay.com / Riba manjuje rizik od moždanog udara

10. Smanjuje rizik od autoimunih bolesti

Prema studiji objavljenoj u časopisu "Nutrition and Diabetes", konzumiranje masnih riba može pomoći u prevenciji autoimunih bolesti kao što je dijabetes tipa A. Prema studiji, visok sadržaj vitamna D u ribi doprinosi imunitetu i glukoznom metabolizmu vašeg tela.

Foto: Pixabay.com / Riba smanjuje rizik od autoimunih bolesti

11. Smanjuje rizik od raka

Prema studiji  objavljenij u "The American Journal of Clinical Nutrition", riba može smanjiti rizik od određenih karcinoma. Studija je pokazala da ljudi koji su imali povećan unos ribe imali manji rizik od karcinoma digestivnog trakta, poput karcinoma usne duplje, creva i pankreasa, u poređenju sa onima koji su jeli manje količine ribe.

Foto: Pixabay.com / Riba smanjuje rizik od raka

12. Ubrzava vaš metabolizam

Istraživanje "Odeljenja za ljudsko zdravlje i prehrambene navike" na Univerzitetu u Gvelpu je pokazalo da omega-3 masne kiseline pozitivno utiču na metabolizam. Studija je ukazala na to da ova zdrava mast ubrzava stope metabolizma, kao i oksidaciju masti kod starijih žena.

Foto: Pixabay.com / Riba ubrzava metabolizam

13. Smanjuje krvni pritisak

Ako imate visok krvni pritisak, korišćenje više ribe u ishrani može pomoći da ga spustite. Studija objavljena u časopisu "Circulation" je pokazala da je riblje ulje korisno u smanjenju krvnog pritiska zbog visoke koncentracije omega-3 masnih kiselina.

Foto: Pixabay.com / Riba smanjuje krvni pritisak

14. Pomaže povećanje koncentracije i pažnje

Pokazalo se da riba pomaže kod povećanja koncentracije i pažnje kod adolescenata. Studija objavljena u "Nutritional Journal-u" je pokazala da su učenici starosti od 14 do 15 godina imali veću koncentraciju ako su jeli masnu ribu.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže povećanje koncentracije i pažnje

15. Olakšava simptome PMS-a

Riba može pomoći kod smanjenja simptoma PMS-a. Studija je pokazala da je povećani unos ribe u svakodnevnoj ishrani žena povezano sa olakšavanjem PMS-a zbog povećanog unosa omega-3 masnih kiselina.

Foto: Pixabay.com / Riba olakšava simptome PMS-a

16. Pomaže u lečenju bolesti jetre

Omega-3 masne kiseline pronađene u ribama pomažu u lečenju oboljenja jetre. Studija sprovedena na Univerzitetu "Kolumbija" je pokazala da omega-3 masne kiseline pomažu u razbijanju triglicerida i masnih kiselina u jetri, smanjujući rizik od bolesti masne jetre.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže u lečenju bolesti jetre

17. Pomaže sportistima da se brže oporave

Riba sadrži hranljive sastojke koji su izuzetno korisni za pomoć sportistima tokom oporavka od umora i pomaže u regeneraciji mišića. Studija objavljena u "Sports Medicine" je pokazala da vitamin D i omega-3 masne kiseline, igraju veliku ulogu u regeneraciji nakon treninga i u oporavku mišića.

Foto: Pixabay.com / Riba pomaže sportistima da se brže oporave

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA