≫ 

Glavobolja posle plakanja je kao dodatna kazna: Evo zašto osećamo bol posto smo se dobro isplakali

Plakanje je često praćeno neprijatnom glavoboljom

  • 0

Dugo plakanje može da pruži olakšanje i da deluje terapeutski na naš organizam, ali nekada može samo da dovede do još većih problema i tegoba kao što je glavobolja.

Pogledajte šta jutarnja kafa zaista radi vašem pritisku

Pored emotivne uzrujanosti, može da se desi da vam se oči zacrvene, da vam curi nos i gore obrazi. Ukoliko imate manje sreće onda možete da osetite pulsirajuću glavobolju poput one koju imamo kada smo prehlađeni u kombinaciji sa mamurlukom. Zašto nas glava toliko boli od plakanja i čemu ova dodatna kazna?

Nakon plakanja često osećamo neprijatan pritisak u glavi. Foto-ilustracija: Profimedia

Kada ste tužni vaše telo oslobađa hormon stresa kao što je kortizol. Ovi hormoni stresa aktiviraju neurotransmitere koji aktiviraju fizičku reakciju poput napetosti u čelu i suze koje se slivaju niz obraze. Jedan od neurotransmitera, tačnije acetilholin, zadužen je za suze. Ova hemikalija podstiče lučenje suznih žlezdi koje se nalaze odmah ispod donjih uglova očiju odmah ispod obrva.

Kada suze počnu da liju nozdrve počinju da otiču uzrokujući nakupljanje sadržaja u sinusima. Mišići glave i vrata tada počinju da se zatežu. Kada počnete da se osećate loše emotivno, onda se vaše telo loše fizički oseća. Veza između plakanja i glavbolje nija bas sigurna, ali postoji par teorija koje objašnjavaju zašto osećamo određenu vrstu bola.

Mnogi osećaju neprijatnu tenziju u glavi kada plaču. Dok ta napetost čini da vas cela glava boli ona vodi ka mučnini i migreni i izaziva neprijatan osećaj. Ukoliko plačete dugo, veća napetost u ovim mišićima dovešće i do intenzivnije glavobolje.

Posle dugog plakanja obično nas boli glava. Foto: Profimedia.com

Dugo plakanje utiče i na vaše sinuse. Do njih dolazi sadržaj suza i često imamo osećaj pritiska u našim obrazima i čelu. Plakanje može da izazove migrenu kod onih koji već pate od migrena, jer oni imaju veoma osetljivi mozak.

Kako biste pomogli sebi u ovim situacijama, pokušajte sa ledom koji ćete staviti na vrat ili na čelo. Topao ili hladan tuš takođe može da vam pomogne. Ukoliko imate vremena da se opustite, masirajte glavu jer ćete tako opustiti napete mišiće i smanjiti bol. Ako vam ništa ne pomaže, onda popijte lek protiv bolova.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA