≫ 

Ako bacite semenke od lubenice, gorko ćete se pokajati! One rade nešto magično za organizam

U 20 grama koštica ima čak 10 grama proteina, a ovi sastojci su bitni za zdrav nivo holesterola, deluju protivupalno i čuvaju srce

  • 2

Nema voća koje bolje gasi žeđ u vrelim, letnjim danima od lubenice. Iako za nju često kažemo da je voće, ona je zapravo povrće. Lubenice su iz porodice bundeva ili tikvi, a dolaze iz srednje Afrike, mogu biti duguljaste ili okrugle.

Jača duh i telo: 4 razloga da cugnete bar jednu tekilu odmah!

Iako ih sada možemo naći skoro tokom cele godine, najbolje ih je jesti leti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka. Lubenica uz vodu i šećer sadrži vitamine A, B1 i B2, C, kalcijum, kalijum, magnezijum, fosfor, gvožđe i cink.

Lubenici je najbolje jesti leti jer tad imaju najviše hranjivih sastojaka Foto: Pixabay.com

Lubenica je idealan čistač organizma, a poslednja istraživanja su pokazala da su koštice lubenice jako dobre za zdravlje. Ali, važno je da ih jedete odvojeno od ploda da biste dobili najbolje sastojke: proteine, vitamin B, magnezijum i zdrave masne kiseline.

U 20 grama koštica ima čak 10 grama proteina, a ovi sastojci su bitni za zdrav nivo holesterola, deluju protivupalno i čuvaju srce. U Kini se ove koštice prže i jedu kao grickalice. One su zdrav sastojak koji je upotrebljiv za lečenje bubrega.

Lubenica je idealan čistač organizma, a istraživanja pokazuju da su i koštice jako dobre za zdravlje Foto: Pixabay.com

Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik, a možete ga pripremiti tako što ćete četiri kašike svežih semenki lubenice izdrobiti, pa kuvati 15 minuta u dva decilitra vode. Tu količinu čaja od svežih semenki lubenice treba popiti tokom dva dana, a treći dan napravite pauzu. Kako bi čaj od koštica lubenice što bolje delovao, proces ponavljajte više nedelja.

Čaj od svežih semenki lubenice je sjajan diuretik / Foto; Pixabay.com

VIDEO: Pod butinama ove lepotice svaka lubenica puca

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA