Nova studija tvrdi da električne cigarete mogu da oštete imuni sistem (VIDEO)

Para iz elektronskih cigareta može da onemogući rad važnih ćelija imunog sistema unutar pluća, a te ćelije uklanjaju loše materije poput prašine, bakterija i alergena

  • 3

Nova studija pokazuje da elektronske cigarete možda nisu tako "zdrave" kao što se ranije mislilo. Studija sprovedena na Univerzitetu u Birmingemu je otkrila da, u nekim slučajevima, para iz elektronskih cigareta onemogućava rad važnih ćelija imunog sistema unutar pluća.

Zašto vam se na moru pojavljuju bubuljice i šta treba da radite sa njima?

Naučnici koji su sprovodili studiju su rekli da njihovi rezultati zahtevaju "oprez prema široko prihvaćenom mišljenju da su e-cigarete bezbedne".

Ali, one su i dalje bezbednije od pušenja pravih cigareta. Javno zdravstvo u Engleskoj je prethodno govorilo da su elektronske cigarete manje štetne od običnih cigareta i savetovali su da ih pušači koriste kao pomoć u prestanku pušenja.

Prethodno se govorilo da su elektronske cigarete manje štetne od običnih cigareta Foto: Pixabay.com

Studiju malih univerziteta u Birmingemu je vodio profesor Dejvid Tiket i on je analizirao efekte pare na tkivo pluća osam nepušača. U studiji su koristili instrument koji je reprodukovao efekat pare i proučavali su šta se događa sa uzorcima tkiva.

Naučnici su otkrili da u nekim slučajevima para iz elektronskih cigareta izaziva upalu tkiva, a uz to je i ometala funkciju određenih ćelija koje uklanjaju loše stvari iz pluća, poput prašine, bakterija i alergena zvanih alveolarni makrofagami.

Para iz elektronskih cigareta može da izazove upalu tkiva i da ometa funkciju ćelija koje uklanjaju loše materije iz pluća Foto: Pixabay.com

Ipak, i dalje se navodi da je bolje da koriste elektronske cigarete kao pomoć u prestanku pušenja, nego da nastavite da pušite obične cigarete. Naučnici kažu da je potrebno dalje istraživanje da bi se dobili precizniji rezultati.

Jedna nezavisna studija je otkrila da e-cigarete treba da budu dostupne samo na recept zbog činjenice da postoje "veliki dokazi" da su i dalje bolje od pušenja običnih cigareta.

Ako udišete paru elektronskih cigareta 20 ili 30 godina, to može da izazove HOBP (hroničnu opstruktivnu bolest pluća) Foto: Pixabay.com

Profesor Tiket je upozorio da, uprkos tome što su elektronske cigarete sigurnije od običnih, neophodno je uraditi više istraživanja.

- Što se tiče karcinoma koji izazivaju molekuli u dimu cigareta, kod korišćenja pare električnih cigareta, sigurno je smanjen broj karcinoma. Elektronske cigarete su sigurnije u pogledu rizika od karcinoma, ali ako udišete paru 20 ili 30 godina, i to može da izazove HOBP (hronična opstruktivna bolest pluća), onda je to nešto o čemu treba da saznamo više. Ne verujem da su elektronske cigarete štetnije od običnih cigareta, ali treba biti skeptičan oko toga da su one sigurne po zdravlje. - kaže profesor Tiket.

(Telegraf.rs / Izvor: ladbible.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Duka

    14. avgust 2018 | 13:54

    Vidim duvanskoj industriji gori pod nogama... Na sve nacine pokusavaju da vrate svoje cenjene pusace...

  • bitno

    14. avgust 2018 | 14:29

    Duvanska i farmaceutska mafija bre !

  • Ivangm 💢

    14. avgust 2018 | 15:24

    Ja neznam koliko treba da budes bez mozga da stavis ovo usta....😧🤤🤤

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA