"Trougao smrti" na licu može da vas ubije: Dobro pazite gde cedite bubuljice

Ceđenje bubuljica se nikako ne preporučuje iz više razloga

  • 0

Opšte je poznato da ceđenje bubuljica može da prouzrokuje trajnu upalu, depigmentaciju i ožiljke, ali mnogi nisu upoznati sa pravom opasnosti po zdravlje ukoliko cedite bubuljice sa određenih delova lica.

Zašto vam se na moru pojavljuju bubuljice i šta treba da radite sa njima?

“Trougao smrti” kako se naziva ova regija, prostire se od vrha nosa, preko uglova usana i to je regija u kojoj se najviše javljaju bubuljice. Prema mišljenju stručnjaka ceđenje sa ovih delova lica može da bude veoma opasno po zdravlje.

Izbegavajte ceđenje bubuljica i mitisera u ovoj regiji. Foto-ilustracija: Profimedia

Ova regija je opasna je zbog prokrvljenosti ovog dela lica. Džeremi Brauer profesor dermatologije, kaže da vene koje prolaze ovuda povezane su sa sinusima i zadnjim delom mozga. Kada istisnete bubuljicu, prljavština sa vaših ruku i bakterije iz vazduha mogu da inficiraju otvorenu ranu i pokrenu opasnu infekciju..

Vene iza naših očiju kada dođe do infekcije mogu da je dovedu do mozga i izazovu paralizu, a u nekim slučajevima i smrt. Ukolikose ne leči, infekcija sinusa može da dovede do gubitka vida, utiče na mozak i pojavu meningitisa, ali i šloga.

Šanse da se ovako nešto desi nisu velike, ali ipak treba sprečiti mogućnost da do toga uopšte dođe. Savetuje se da se ova zona dezinfikuje i održava čistom kako bi se smanjio otok. Guljenje kože na ovom delu lica može da izazove veće probleme nego što su to ožiljci i depigmentacija.

Obratite pažnju na higijenu lica. Foto-ilustracija: Profimedia

Doktor Mehmet Oz, istakao je da čak i čupanje dlaka iz nosa može da bude opasno i da dovede do infekcije jer se nalazi u samom centru “trougla smrti”. Umesto toga koristite trimer koji će skratiti dlačice u nosu i tako bezbedno rešiti vaš problem.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA