Odlaganjem alarma činite sebi medveđu uslugu: Evo šta se tada dešava sa vašim telom i mozgom

Verujemo da vam tih 5 minuta možda mnogo znači, ali pokušajte da ih preskočite

  • 0

Kada vas ujutru probudi zvuk alarma nakon nedovoljno sna u toku noći, veliko je iskušenje da pritisnete dugme za odlaganje “Snooze” i ostanete u krevetu još par minuta.

Svako jutro ih budi orgazam, a na ovaj način i vi možete da se budite sa osmehom na licu

Ukoliko to radite, ne činite sebi nikakvu uslugu jer i vaše telo i mozak postaju zbunjeni. Eksperti sa Klinike za san objasnili su zašto biste trebali da se suzdržite od aktiviranja odlaganja, jer to može da dovede do produženih epizoda inertnog spavanja.

Ne odlažite buđenje već odmah ustanite kada čujete alarm. Foto: Pixabay.com

Inertnost spavanja je osećaj otupelosti koju mnogi ljudi imaju kada se ujutru probude. Ovo stanje obično traje od 15 do 30 minutadok vaše telo i mozak ne postanu svesniji. Ovo stanje može da traje i do 4 sata ukoliko se probudite tokom rane faze sna ili one najdublje.

Kada odložite buđenje i vratite se na spavanje, hormoni koji se oslobađaju mogu da zbune telo da ono pomisli kako opet treba da padne u duboki san. Zato kada se opet probudite nakon 10 minuta, vaše telo se oseća loše.

- Buđenje sa osećajem svežine i poleta je nešto o čemu sam oduvek sanjao. Većina nas pravi učestalu grešku koja nas sprečava da se dobro odmorimo i čini da se budimo sa teškom glavom. Zbog toga smo svi ponekad odložili alarm za 10 minuta. Dodavanjem tih ekstra minuta, mi spremamo naše telo za još jedan ciklus spavanja koji je brzo prekinut i čini da se osećamo umorno do kraja dana, rekao je Nil Robinson, ekspert za spavanje.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA