≫ 

Trudnoća u kasnijim godinama može da poboljša zdravlje žena

Reč “gerijatrija” zvuči nekako zastrašujuće, ali zavisi na šta se odnosi

  • 2

Istraživanja pokazuju da se sve veći broj žena odlučuje na trudnoću u kasnijim godinama života, pa ne iznenađuje što je porast broja “gerijatrijskih trudnoća” značajno velik poslednjih godina.

Donji veš koji nosi vaš partner može da bude razlog zašto ne možete da ostanete u drugom stanju

Televizijska zvezda Džoana Geins otkrila je kako je to biti u drugom stanju sa 40 godina i termin “gerijatrijska trudnoća” se nekako nametnuo sam od sebe uz slučaj ovako zakasnele trudnoće. Ona je otkrila da joj je bilo mnogo teže da podnese ovu trudnoću od prethodnih kada je bila mlađa, ali je objasnila da biti trudan sa 40 godina nije nemoguća misija.

Trudnoća posle 40. godine i nije neki bauk. Foto: Pixabay.com

Iako kasnija trudnoća nosi sa sobom mnoge rizike, ona može da bude i veoma dobra za buduće majke. Gerijatrijska trudnoća je trudnoća koja nastupa posle 35. godine života. Prosek godina kada žene ostaju trudne značajno se povećao poslednjih godina. Od 70-ih godina prošlog veka, broj žena koje rađaju između 35. i 39. godine je u stalnom porastu. Poslednjih godina u porastu je i trend da žene rađaju između 40. i 44. godine života.

Žene koje ostaju trudne posle 35. godine imaju povećan rizik od blizanačke trudnoće, dijabetesa, povišenog krvnog pritiska, prevremeni porođaj kada beba ima malu kilažu, carski rez je često neizbežan, bebe imaju hromozomske anomalije i veći je rizik od pobačaja.

Nedavna istraživanja su pokazala da trudnoća u kasnijim godinam ima mnogo benefita za žene. Deca su češće pametnija i viša od ostalih, a ono što je odlična vest jeste da benefita ima više od rizika. Žene koje rode dete posle 33. godine žive duže od onih koje su rodile kao mlade, ali imaju i bolji rad mozga i manje šanse od gubitka pamćenja u starosti.

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mama

    17. avgust 2018 | 08:33

    Pored dijabetesa, mogućih anomalija....po vama je dobro ako se rodi zdravo dete i ako ne dobijete ove strašne bolesti, dete će biti više i vi ćete duže živeti?!?! Podržavam saaaamo ako je to prvo dete Sve drugo je rizik

  • 911

    17. avgust 2018 | 09:14

    Kladim se da veliki broj "devojaka" u Srbiji kad procita ovaj tekst reci se "imam jos vremena" do cetrdesete...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA