≫ 

Rak pankreasa je jedna od najsmrtonosnijih bolesti: Zašto je teško pobediti bolest koja je ubila kraljicu soula Aretu Frenklin?

Ova smrtonosna bolest retko kad je pobediva

  • 6

Areta Frenklin umrla je u 76. godini od raka pankreasa, bolesti koja je iako je medicina veoma napredovala i dalje velika misterija za mnoge lekare, a tretmani koji postoje često ne daju rezultate.

Prost test krvi može da otkrije bolujete li od raka

Samo 20 odsto pacijenata kojima je konstatovan rak pankreasa uspe da preživi godinu dana od momenta kada im je bolest konstatovana. Iako su drugi oblici raka sve više izlečivi, rak pankreasa je u porastu što se tiče procenta smrtnosti. Po tome se našao na neslavnom trećem mestu, a uskoro će izbiti na drugo mesto ostavljajući iza sebe rak pluća.

Kraljica soula umrla je od ove opake bolesti. Foto: Tanjug/AP

Kraljica soula podvrgnula se operaciji 2010. godine verovatno zbog raka pankreasa i uspela je da poživi još 8 godina nakon operacije. Iako je oblik koji je ona imala manje smrtonosan, ona se dugo borila za njeno zdravlje. Nepredvidivo je ko je naugroženija kategorija kada je reč o ovom raku.

Činjenica da je Areta bila Afroamerikanka znači da je bila u malo većem riziku za bilo koji oblik raka pankreasa, koji je povezan i sa gojaznošću, pušenjem, dijabetesom, ali i godinama starosti.

Postoje dve vrste raka pankreasa: adenokarcinom i neuroendokrin., koji čine samo 5 odsto svih slučajeva raak pankreasa. Teško je predvideti ih, zbog čega su veoma smrtonosni jer se kasno otkrivaju.

- Pankreas je duboko u telu, pa se simptomi veoma kasno ispoljavaju. Nema mamograma za njega, i ne možete da ga osetite dok se tuširate. On je duboko u telu i često simptomi izostanu, rekao je doktor Erik Kolison.

Kada se simptomi ispolje obično bude kasno. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Glavna uloga pankreasa je da luči enzime koji su bitni za varenje hrane, posebno masne hrane. Ovaj tumor se otkrije tek kada blokira još neki organ u telu, eventualno ako se uradi CT celog tela ili samo abdomena.

Svake godine oko 55.440 ljudi dobiju dijagnozu ove bolesti, a većina njih ne živi duže od godinu dana. Čak 80 odsto pacijenata kojima je dijagnostikovan adenokarcinom koji je opasniji i smrtonosniji, već imaju metastaze kada se bolest dijagnostikuje.

Hemoterapija često nije efikasna, pa umesto toga naučnici traže način da tretiraju rak pankreasa. Poslednje istraživanje podrazumevalo je tretiranje raka kod laboratorijskih životinja imunoterapijom, ali je ova metoda još uvek nebezbedna za primenu na ljudima.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miks

    17. avgust 2018 | 16:29

    Teško se leči jer o pankreasu medicina ne zna apsolutno ništa. To je jedini vitalni organ (žlezda) koja nema svoju specijalizaciju u medicini. To dovoljno govori. Pa samo dijabetis (uzrok je pankreas) ne mogu da reše a kamoli nešto komplikovanije.

  • jogin

    17. avgust 2018 | 16:56

    nepravilna veganska ishrana bez masti unistava pankreas, zuc, i na kraju jetru. zanimljivo je da su svi vegani ispunjeni vascelarnom mascu, i ako sam ispijen i anoreksican izgled govore drugacije, digestivni organi atrofiraju i stradaju. tuzno.

  • Zabrinuta supruga

    18. avgust 2018 | 00:00

    Moj suprug je preživeo pet upala pankreasa. Lečili su ga samo hirurzi i nikada mu niko nije predložio da poseti endokrinologa. Hvala na ovim komentarima, biće mi od koristi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA