≫ 

Elektronske cigarete mogu da izazovu opasnu i neizlečivu bolest pod imenom "kokica pluća"

Utvrđeno je da 75 odsto aromatizovanih e-cigareta i njihovih tečnosti za dopunjavanje sadrže diacetil, aromatičnu hemikaliju vezanu za slučajeve teške respiratorne bolesti

  • 1

E-cigarete se često smatraju sigurnijom alternativom tradicionalnim cigaretama, ali prema studiji koju je objavila Harvardova škola za javno zdravlje, one mogu predstavljati drugačiju opasnost od onih sa punjenjem od nikotina. Prema istraživanju, utvrđeno je da 75 odsto aromatizovanih e-cigareta i njihovih tečnosti za dopunjavanje sadrže diacetil, aromatičnu hemikaliju vezanu za slučajeve teške respiratorne bolesti, kao što je neizlečivo stanje koje se naziva "pluća koja liče na kokice".

Konačno rešavamo misteriju: Da li je uopšte dobro jesti banane za doručak?

Prema Harvardu, stanje koje je inače poznato kao "obliterans bronhiolitis" je kolokvijalno nazvano "Popcorn Lung " (pluća koja liče na kokice) jer se prvi put pojavilo kod radnika koji su udisali veštačku aromu u pećnicama za pravljenje kokica.

Utvrđeno je da 75 odsto aromatizovanih e-cigareta i njihovih tečnosti za dopunjavanje sadrže diacetil Foto: Pixabay.com

Ali, uprkos nazivu ove bolesti, apsolutno ništa u njoj nije ukusno i bezazleno. "Popcorn Lung" je galopirajuća i neizlečiva respiratorna bolest koja pravi "ožiljke u sitnim vazdušnim vrećama u plućima" a to dovodi do prekomernog kašljanja i kratkog daha, slično onom kod ljudi sa hroničnom opstruktivnom plućnom bolešću.

U analizi 51 različite aromatične e-cigarete, autor studije Džozef Alen i njegov tim su pronašli najmanje jedan od tri toksina, diacetil, acetoin i 2,3-pentanedion, u 47 e-cigareta. Ne samo to, količina diacetila u 39 e-cigareta je premašila količinu koju je laboratorija mogla da registruje.

Foto: Pixabay.com

- Diacetil i druge srodne aromatične hemikalije se koriste u mnogim ukusima, uključujući ukuse voća, ukusa alkohola i ukuse slatkiša u e-cigaretama. -  rekao je Alen.

Ovo je naročito uznemiravajuće zbog žalbi na "voćne" e-cigarete kao što su "Cotton Candi", "Fruit Squirts" i "Cupcake". Pošto su e-cigarete prilično nove tehnologije, ko-autori studije Dejvid Kristijani i Elkan Blut profesor, upozoravaju da je "Popcorn Lung" možda samo vrh ledenog brega kada su u pitanju opasnosti koje e-cigarete predstavljaju za svoje korisnike.

Elektronske cigarete možda nisu tako "zdrave" kao što se ranije mislilo Foto-ilustracija: Profimedia/Corbis

(Telegraf.rs / Izvor: aol.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA