Želela sam bezbrižnu trudnoću ali ne i amniocentezu. Zato sam se odlučila na ovaj korak (VIDEO)

Buduće mame najčešće se plaše da se dete neće roditi zdravo ili da će imati neku anomaliju. Takve misli zaposele su i mene

  • 5

U prvoj trudnoći svakodnevno sam se do samog porođaja opterećivala da li će sa bebom sve biti u redu. Onda sam u svojoj tridesetoj godini ponovo ostala u drugom stanju samo što je ovog puta napetost bila mnogo veća.

Okupirale su me crne misli i svakodnevno sam razmišljala o tome da se i moja beba može roditi sa nekom anomalijom. Ta količina stresa nije bila prijatna ni za mene a verujem ni za moju bebu. Sve što sam želela u tom trenutku jeste bezbrižna trudnoća a pošto amniocenteza nije dolazila u obzir, zbog mogućeg rizika od gubitka bebe, ja sam se odlučila za prenatalni test. Po preporuci doktora i velikog broja zadovoljnih porodilja, svoje poverenje sam poklonila prenatalnom testu Nifty Plus.

Foto: Promo

NIFTY Plus test ima značajno višu stopu tačnosti od tradicionalnih skrining testova (dabl, tripl), a za razliku od invazivnih procedura kao što je amniocenteza, ne postoji rizik po majku i bebu. Za obavljanje ovog testa bilo je potrebno samo oko 10 ml moje krvi a mogla sam da ga uradim vec posle 10. nedelje trudnoće. I ništa ne boli. Izvadite krv, ona se pošalje u laboratoriju BGI-a i rezultati stižu za nedelju dana. NIFTY Plus test vrši skrining za tri najčešća oboljenja koja nastaju kao posledica trizomije hromozoma: Daunov sindrom, Edvardsov sindrom i Patauov sindrom. Nezavisne validacione studije, uključujući i studiju o upotrebi NIFTY testa u kliničkoj praksi u kojoj je učestvovalo preko 147.000 žena, pokazuju da je stopa tačnosti kod detekcije ovih oboljenja veća od 99%.

Foto: Promo

Takođe, NIFTY Plus omogućava testiranje i na trizomije hromozoma 9, 16 i 22, aneuploidije polnih hromozoma, 61 sindroma mikrodelecija i mikroduplikacija, kao i incidentalni nalaz eventualnih aneuploidija na svim ostalim hromozomima.

NIFTY Plus test je na ovaj način postao i zvanično neinvazivni prenatalni test sa najširim panelom ispitivanja na svetu.

Foto: Promo

Moji rezultati su stigli nakon sedam dana i bili su negativni. Mojoj sreći nije bilo kraja. Što zbog negativnih rezultata, što zbog saznanja da će na svet doći još jedna devojčica. Sada mogu da budem bezbrižna i sigurna da je sa mojom trudnoćom sve u najboljem redu. Apelovala bih i na sve mlade mame da obavezno urade prenatalni test. Ja imam 30 godina i po nekim medicinskim pravilima ne spadam u rizicnu grupu. Međutim podaci govore da su najveci broj dece sa genetskim poremecajima rodile bas mlade majke. Starije trudnice svi upucuju na testiranja dok se za mlade zene misli da su zdrave i prave i da to njima sigurno ne moze da se desi. Rizik jeste manji ali uvek postoji i zato ako postoji mogucnost da to saznoma na vreme, zasto je ne bismo iskoristile.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ana

    21. avgust 2018 | 13:11

    U,koliki prenatalni test nije dobar,kuca kod koje ste radili test vam placa amnicinetzu.Ovo govorim iz iskustva,moja agonija je trajala mesec dana u cekanju!

  • Wohoo

    21. avgust 2018 | 23:13

    Meni je dabl bio ok. A u 30. nedelji prekinula trudnocu,jer je kordocintezom otkriven daunov sindrom. Radite sve moguce testove,jer ako vec mora,bolje prekinuti ranije nego u poodmakloj trudnoci. Verujte mi,stres je veliki.

  • Nikola

    23. avgust 2018 | 20:26

    Joj joj ,mi smo prekinili u 25oj zbog didzordzovog sindroma , radili smo svr testove pre toga pa i nifti i na kraju smo ipak morali ozbiljan test.. nemojte se igrati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA