≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

10 nimalo naivnih razloga zbog kojih vam menstruacija traje duže, i jedan koji će obradovati mnoge

Vreme čitanja: oko 2 min.

Menstruacija je sama po sebi naporna, a tek ako traje duže nego obično

  • 0

Prava je noćna mora za žene kada menstuacija reši da potraje duže nego obično, a to se dešava zbog nekih promena vezanih za zdravlje.

Žene otkrivaju šta misle o muškarcima koji vole da imaju seks sa njima tokom menstruacije

Postoji prilično različit stav o tome šta je normalno kada je dužina menstruacije u pitanju. Ukoliko potraje dan ili dva duže nemate razloga za paniku, ali ako je u pitanju 5 i više dana trebate da se malo zapitate.

Ako vaša menstruacija potraje 10 i više dana i to se ponavlja u par ciklusa zaredom, vreme je da odete lekaru. Ovih 11 razloga mogu da budu uzrok ovih promena.

Zbog kontracepcije

Kondomi su najbolja zaštita i neće vam uticati na menstruaciju. Foto-ilustracija: Profimedia

Neke devojke imaju duže krvarenje zbog sredstava za kontracepciju prikačenih na njihov cerviks.

Dešava se ovulacija

Tokom menstruacije izbacujete krv i tkivo koje se stvara kako bi ste iznele trudnoću. Ukoliko jajna ćelija nije oplođena onda se sve izbacuje iz materice, a  dešava se i da tokom ovulacije bude malo krvi.

Koristite hormonsku kontracepciju

Sve što ima bilo kakve veze sa hormonima može da dovede do toga da duže krvarite. Može se desiti da vam pilule ne odgovaraju pa da zbog toga imate krvarenje duže nego obično. Obavezno se javite ginekologu da vam promeni terapiju.

Imate pobačaj

Rani pobačaji su mnogo češći nego što mislite. Više od polovine trudnoća završi se pobačajem, čak i pre nego žena shvati da je trudna. Jedini znak je dugo krvarenje tokom ciklusa.

Imate policistične jajnike

Policistični jajnici izazivaju hormonske promene. Foto-ilustracija: Profimedia.com

Jajnici koji su skloni cistama imaju uticaj na dužinu krvarenja. Oni izazivaju promenu hormona, gojenje, ubrzani rast dlaka i produžavaju krvarenje.

Imate problema sa tiroidnom žlezdom

Jedna od 8 žena pati od slabe funkcije tiroidne žlezde ili hipotiroidizma u nekom trenutku u životu. Premalo hormona štitne žlezde može da divede do dugih i obilnih krvarenja.

Poremećaj krvi

Retko kada, ali duga krvarenja mogu da budu znak neke skrivene bolesti kao što je neka bolest krvi. Obavezno kontrolišite krvnu sliku s vremena na vreme.

Imate polipe ili tumor

Uzrok obilnijeg krvarenja može da bude i rak materice. Foto-ilustracija: pixabay.com

Polipi produžavaju krvarenje i mogu da dovedu do većeg krvarenja koje može i duže da traje. Polipi i tumori zvuče strašno, ali i jedni i drugi su uočljivi na pregledu kod ginekologa pa ako sumnjate da nešto nije u redu podvrgnite se pregledu.

Imate rak cerviksa

Abnormalno vaginalno krvarenje može da bude znak da imate rak cerviksa. Promene na cerviksu mogu da se uoče pri pregledu i Papa testu, kao i testu HPV.

Vaše telo se sprema za menopauzu

Godine i te kako utiču na vaše mentruacije i krvarenje. Menopauza znači period kada prestanete da dobijate menstruaciju i to potraje 12 meseci. Kada se telo sprema za menopauzu, vaša krvarenja mogu da budu duža, kraća, ali i neredovna.

Trudni ste

Dešava se da nekad i žene koje su trudne dobiju menstruaciju, a da simptomi koje povezujemo sa trudnoćom kao što su mučnina i pospanost, izostaju.

VIDEO: Pred ovim ženama drhte i najhrabriji muškarci

(Telegraf.rs/womenshealthmag.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA