≫ 

Otrovali ste se? Ova dijeta će vas za samo 5 dana vratiti u život

Ako se držite dijete, simptomi bi trebalo da prođu sami od sebe, pa tad nije potrebno ići kod lekara

  • 0

Bakterije koje relativno često izazivaju trovanja hranom su salmonela, listerija, Ešerihija koli, kampilobakterija, stafilokoke, Bacillus cereus i različite vrste klostridija. Za salmonelu je karakteristično što može, uz bolove u želucu, da izazove i povišenu temperaturu. Kada će se trovanje salmonelom manifestovati, zavisi samo od fizičkog zdravlja i imunog sistema, pa i od toga šta ste jeli i pili, a to je obično od 12 do 48 sati nakon unosa kontaminirane hrane.

Bole k'o đavo, ali i za njih ima leka: 3 najbolja načina za brzo lečenje žuljeva

Prepečeni hleb i mlak čaj 

Kod salmonele je važno lečenje samih simptoma. Potrebna je dijeta i uzimanje što više tečnosti koja ne iritira želudac, najbolje neki blagi, mlaki čaj, na primer od šipurka. Ako imate salmonelozu, potrebno je da dva dana budete na dijeti, tad se jede samo prepečeni hleb i pije mlak čaj, eventualno malo slanih štapića, jer morate pustiti probavnom sistemu da dođe k sebi. Zatim se lagano prelazi na drugu hranu.

Već treći dan možete pojesti neki sir od obranog mleka ili pola banane, pa ako je vaš probavni sistem miran i ne dolazi do pojačanja simptoma, četvrti dan se može pojesti blaga supa. Peti dan se jede supa i može se polako preći na drugu hranu. Ako se držite dijete, simptomi bi trebalo da prođu sami od sebe, pa tad nije potrebno ići kod lekara.

Ako se držite dijete, simptomi trovanja bi trebalo da prođu sami od sebe Foto: Pixabay.com

Izuzetak mogu biti ljudi rizičnih grupa: mala deca, stariji, osobe slabog imuniteta i oboleli od teških bolesti koji bi trebao da se jave lekaru što pre, posebno ako se dijareja ne smiruje ili se povećava tokom naredna dva dana.

Alarmantni simptomi su i sasušene usne i jezik, a to znači da je došlo do dehidracije, pa je potrebno da se osoba što pre javi lekaru, jer treba da krene na posebnu terapiju. Stručnjaku se treba obratiti i ako dete sve što popije povrati ili ako primetite krv u stolici. Ali, i bez alarmantnih simptoma dobro je potražiti pomoć i držati se propisane dijete.

Alarmantni simptomi trovanja su i isušene usne i jezik, a to znači da je došlo do dehidracije Foto: Pixabay.com

Prenos bakterija iz hrane

Salmonelu je nemoguće prepoznati u mesu jer ne izaziva loš miris, ukus ili promenu boje, osim ako hrana nije kontaminirana i drugim mikroorganizmima koji izazivaju smrad. Budući da je salmonela vrlo diskretna, važna je prevencija. Salmonele su živa bića, a da bi živele, trebaju im hranjive materije i voda. Što je namirnica hranljivija, nutritivno je bogatija i to će se salmonele bolje u njoj razmnožavati. Zato su važna pravila rukovanja hranom.

Osim dobre higijene pri rukovanju hranom i termičkoj obradi, važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovim namirnicama. Tad nastaje lančana kontaminacija, prenos bakterija iz hrane (obično sirove) na druge namirnice. Zato držite sirovo meso u posudama koje se mogu zatvoriti, na dnu frižidera, što dalje od druge hrane, a za sečenje mesa i povrća je najbolje imati različite daske. Ako ste na dasci sekli meso koje je zaraženo salmonelom, na toj dasci nemojte seckati luk ili drugo povrće.

Važno je paziti da hrana ne dolazi u dodir sa sirovim namirnicama Foto: Pixabay

Ostaci se čuvaju u frižideru

Ruke, posuđe i daske za sečenje perite toplom vodom i deterdžentom pre i nakon rukovanja sirovim mesom, morskom hranom i jajima. Neke namirnice, a posebno meso, kuvajte dovoljno dugo. Kod podgrejane hrane proverite da li je potpuno zagrejana, a ostatak koji ne pojedete preporučuje se da bacite, a ne da ponovno zagrevate. Kod podgrevanja, ostatke hrane čuvajte u frižiderima, na temperaturama koje sprečavaju porast bakterija. Kvarljive namirnice, kuvanu hranu i ostatke jela stavite u frižider što je pre moguće.

Namirnice kod kojih se salmonela najčešće razvija su:

Piletina

Kremovi - Kremasti kolači i jela sa jajima mogu preneti zarazu, pogotovo ako su jaja nedovoljno termički obrađena

Hladne salate - U francuskoj i ruskoj salati, mogućnost zaraze raste ako predugo stoje na sobnoj temperaturi

Mesni umaci - Osim piletine i ostala mesa su podložna prenosu bakterija

Variva

Neke namirnice, a posebno meso, kuvajte dovoljno dugo Foto-ilustracija: Profimedia

Mere za prevenciju i lečenje salmonele:

U frižider što prije - Kad kupite hranu, posebno meso ili torte, idite pravo kući i sve odmah stavite u frižider. Nikako ne transportujte hranu tokom nekoliko sati, posebno na višim temperaturama.

Meso pecite dovoljno dugo - Salmonela propada na visokoj temperaturi, ali meso je potrebno dugo obrađivati i dobro ispeći sa svih strana. Zato meso pecite duže i okrećite da se dobro ispeče i iznutra.

Pijte tečnost koja ne iritira - Čim se bolest javi, počnite da se pridržavate dijete. Važno je da pijete puno vode i, na primer, mlaki čaj od šipurka, crni čaj i čaj od kamilice, dakle nešto što ne iritira želudac.

Ne pijte antibiotike na svoju ruku - Ljudi sa salmonelom treba da miruju jer imaju jake bolove u trbuhu. Ne smete uzimati antibiotike ako vam ih lekar nije prepisao jer možete pogoršati simptome.

Bacite hranu na koju sumnjate - Ako posumnjate na neku hranu, bacite je da se još neko ne zarazi. To često mogu biti kolači čuvani na sobnoj temperaturi ili u frižierima koji ne hlade kako treba.

Ako posumnjate na neku hranu, bacite je da se još neko ne zarazi Foto-ilustracija: Pixabay.com

VIDEO: Strongmenova dijeta će vas preporoditi

(Telegraf.res / Izvor: 24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA