Zbog ovog hormona kardio trening je bolji od treninga snage

Borba između kardio i treninga snage se nastavlja

  • 2

Istraživači su otkrili da vožnja bicikla proizvodi veći nivo hormona metabolizma FGF21 nego trening snage.

Pre obroka uradite ovu vežbu i sagorećete 200 kalorija više svaki dan

Dok pojedini treneri ističu da je veoma važno istrajati i vežbati do iznemoglosti na traci, drugi sa gađenjem okreću nos od kardio sprava i ističu da je mnogo bolje posvetiti se treningu snage i “pumpati” se na taj način.

Kardio ili trening snage? Foto-ilustracija: Profimedia

Uprkos tvrdnjama da trening snage sagoreva više kalorija nego kardio, novo istraživanje pokazalo je da kardio trening ima veće i bolje efekte po metabolizam. Istraživači sa Univerziteta Kopenhagen ispitali su razlike između hormona proizvedenih tokom treninga snage i kardio treninga kako bi uporedili nalaze.

Nakon 60 minuta treninga uzeti su im uzorci krvi za analizu, a meren im je nivo mlečne kiseline, otkucaji srca, nivo šećera u krvi i različiti hormoni. Oni koji su radili kardio trening imali su veće količine hormona FGF21 koji ima nebrojeno mnogo pozitivnih efekata po metabolizam i proces tokom koga se hrana pretvara u energiju.

Bustovanje metabolizma je dobro jer što vam je brži metabolizam to ćete više kalorija sagoreti u stanju mirovanja i tako izgubiti na težini. Oni koji su trenirali na biciklu imali su tri puta veću proizvodnju FGF21 za razliku od onih koji su radili trening snage.

Trening snage i kardio trening treba kombinovati. Foto: Profimedia/Alamy

Oni su znali za efekat adrenalina i insulina na naše telo i organizam kada vežbamo, ali su saznanja vezana za FGF hormone potpuni novitet. Zanimljivo je i to što tokom različitih vežbi naše telo proizvodi različite hormone te je još jednom nauak pokazala koliko je naše telo zapravo velika misterija.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • CG

    17. oktobar 2018 | 12:01

    Kombinacija je najbolja. Umjereno.

  • Licemerka

    17. oktobar 2018 | 13:32

    Svaki dan vozim sobni bajs 2x po 60min. (Imam istu kilažu u zadnjih 10 godina).Savet - gledajte tv dok vozite i vozite i unazad ako bajs dozvoljava).

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA