Ako pre spavanja slušate ovu muziku srce će vam biti zdravije i budićete se odmorniji

Kada odete na spavanje trebate da budete smireni i opušteni

  • 2

Kako biste zaspali, potreban vam je mir kako onaj spoljašnji tako i mir u vašem telu, a ukoliko slušate muziku za jogu pre nego legnete vaše srce će biti zdravije.

Osobama koje imaju manje od ovoliko zuba preti neprijatna i smrtonosna bolest

Istraživači u Indiji odlučili su da ispitaju kako različiti tipovi muzike koju slušamo pre odlaska na spavanje mogu da utiču na nivo anksioznosti i opšte zdravstveno stanje. Nivo anksioznosti koji neka osoba ima značajno se smanjuje kada sluša umirujuću, laganu muziku pre odlaska u krevet, za razliku od muzike brzog tempa ili ne slušanja muzike uopšte.

Umirujuća muzika za jogu može da doprinese zdravlju vašeg srca. Foto: Pixabay.com

149 učesnika koji su bili odličnog zdravlja i u proseku stari 26 godina išli su u krevet na tri različita načina. Tokom prvog perioda, pre odlaska u krevet slušali su muziku koja se pušta na času joge. Zatim je usledila faza pop muzike i treće veče su otišli u krevet ne slušajući muziku uopšte.

Tim istraživača merio je otkucaje srca učesnika 5 minuta pre nego muzika ili period tiše počne, 10 minuta tokom slušanja muzike i 5 minut kasnije. Otkrili su da tempo otkucaja varira: tokom muzike za jogu se povećava, smanjuje se tokom pop muzike i ostaje isti u tišini.

Merili su i nivo anksioznosti učesnika pre i posle spavanja tokom sve tri faze. Nivo anksioznosti se drastično smanjio kada su slušali muziku za jogu, povećao nakon pop muzike i podigao se malo tokom perioda tišine.

Uočena je i smanjena anksioznost. Foto: Pixabay.com

- Koristimo terapiju muzikom u našoj bolnici i u ovom istraživanju smo pokazali da muzika za jogu ima dobrobiti za srce i rad srca pre odlaska na spavanje, rekao je doktor Nareš Sen.

Slušanje umirujuće muzike pre odlaska na spavanje je jeftina i jednostavna terapija koja ne može da vam nanese zlo. Slušanje joga muzik epre spavanja stavlja srce u mod “odmaraj i vari”umesto “bori se” načina rada zbog čega lakše zaspimo.

(Telegraf.rs/independent.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srki

    31. avgust 2018 | 17:32

    Kakva joga i gluposti? Postoji molitva koju svaki čovek može sebi da prilagodi, a san dođe tiho i sigurno, očas posla.

  • NN

    31. avgust 2018 | 16:21

    Dobro jutro Kolumbo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA