≫ 

Jela je hranu iz Mekdonaldsa 30 dana, a ovo su rezultati kakve niko na svetu nije očekivao

Uprkos tome što svi pričaju da je brza hrana jako nezdrava, postoji i druga strana te priče

  • 3

Kad pomislite na lanac brze hrane McDonald's, verovatno zamišljate puno stvari od kojih vam odmah kreće voda na usta: pomfrit, burgeri, pohovana piletina... Naravno, ništa od toga nije zdravo. McDonald's ima reputaciju mesta gde ćete dobiti super ukusan obrok, ali koji je velika pretnja vašem zdravlju i figuri.

Odvratno, ali mega popularno: 10 najbizarnijih vrsta hrane koju teško da biste probali (FOTO)

Međutim, jedna licencirana dijetetičarka, Niri Dardarian želi da skine stigmu brze hrane koja je svuda označena kao nezdrava. Brza hrana stvarno nije zdrava, ali danas, ove vrste restorana nude mnogo više od onoga na šta smo navikli, uključujući i čuveni McDonald's.

Niri je odlučila da se upusti u svoj sopstveni izazov sa McDonalds-om, a izazov je trebalo da traje 30 dana. Inspiraciju za izazov je dobila gledajući film "Super Size Me", u kom je muškarac po imenu Morgan Sparlok trebalo da 30 dana jede samo brzu hranu. On je to uradio iz suprotnog razloga od Niri, da dokaže kako je ta hrana nezdrava. Međutim, Niri je želela da pokaže da se u McDonald's-u, zapravo možete jesti zdravo, a time i drugim lancima brze hrane.

Licencirana dijetetičarka, Niri Dardarian želi da skine stigmu brze hrane koja je svuda označena kao nezdrava Foto: Pixabay.com

- Moramo naučiti kako da živimo sa brzom hranom, zato što je ona tu i ostaće tu. - rekla je, napominjući da izbor porcija zavisi samo od ljudi.

U izazovu, Niri je koristila nutricionističke smernice koje je dalo Ministarstvo poljoprivrede SAD-a, a koje se odnose na unos od 800 do 2.400 kalorija za žene starosne dobi od 18 do 60 godina. Ona je odlučila da jede 1.400 kalorija u McDonalds'u i da ostavio oko 200 kalorija za unos druge hrane koju bi poželela da jede.

Kao i Morgan u "Super Size Me", Niri je uradila analize krvi, izmerila je telesnu masnoću i zabeležila težinu kako bi videla šta će joj se dogoditi nakon 30 dana. Ona je vodila dnevnik hrane kako bi pratila koju je hranu tačno jela i koliko je kalorija, ugljenih hidrata, masti, proteina, holesterola, natrijuma, šećera i vlakana bilo u u svakom od njenih obroka ili grickalica.

Niri je odlučila da jede 1.400 kalorija u McDonalds'u i da ostavio oko 200 kalorija za unos druge hrane Foto: Pixabay.com

Prvi dan (i nekoliko drugih) je izgledao ovako:

Doručak: Parfe od voća i jogurta (150 kalorija)

Ručak: Egg McMuffin (300 kalorija) sa malim pomfritom (230 kalorija)

Večera: Salata od grilovane piletine (450 kalorija) i začinjeni suši tuna roll (260 kalorija)

Desert: Sladoled od vanile u kornetu (170 kalorija)

Ukupno: 1.560 kalorija

Jedan Egg McMuffin ima 300 kalorija Foto: Pixabay.com

Kako su dani odmicali, Niri je jela na nekoliko različitih načina kako bi osigurala da jede najzdravije što može. Na primer:

Odbila je da jede super nezdrave stvari. Hrana koju nikada nije jela je uključivala dvostruki čizburger (440 kalorija), dvostruki burger sa sirom (770 kalorija), veliki doručak sa palačinkama (1.350 kalorija) i McFlurri (510 kalorija).

Tokom trajanja izazova, Niri nikad nije naručivala bilo šta što je duplo. Ona je rekla da dva hamburgera mogu biti preveliki izvor proteina sa visokim sadržajem masti za jedan obrok.

- To se zove dvostruki razlog. Dvostruko je više mesa i masti. - rekla je Niri.

Hrana koju Niri nikada nije jela je uključivala dvostruki čizburger i dvostruki burger sa sirom Foto: Pixabay.com

Niri je modifikovala nekoliko obroka. Na primer, ona bi uzela Big Mek i uklonila srednji komad hleba i jedan od nadeva, tako je unosila manje ugljenih hidrata, kalorija i masti. Ponekad bi naručila regularni hamburger sa posebnim sosom, što je zdravije od Big Mac-a, ali ima prilično drugačiji ukus.

Znamo da jedva čekate da čujete kakvi su joj bili rezultati nakon 30 dana! Pa, njen sastav fizičkog tela se nije mnogo promenio. Dobila je 500 grama, ali to je uobičajena flukutuacija u težnini. Osim toga, indeks njene telesne mase i nalazi krvi su i dalje bili zdravi.

- Sve vrednosti su bile u normalnim nivoima. - kaže ona.

Ovo samo znači da ako s vremena na vreme poželite da odete na burgere sa prijateljima, to neće predstavljati pretnju za vaše zdravlje. A, ako želite da češće jedete brzu hranu, treba da pazite koliko čega jedete i neće biti opasnosti po vaše zdravlje.

Niri je modifikovala nekoliko obroka Foto: Pixabay.com

VIDEO: Hrana "iz kontejnera"? Postoji supermarket i za to!

(Telegraf.rs / Izvor: tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA