≫ 

Ima ukus kao limunada i leči skoro sve: Evo kako da napravite čudotvorni napitak od kombuhe (RECEPT)

Ovom napitku u Aziji pripisuju magičnu moć, ima ukus kao limunada, leči skoro sve, a koristi se čak i za negu lepote

  • 1

Ne postoji čarobna pilula za lečenje svih bolesti, ali ako bi postojala onda bi bila nalik na "kombuhu". Postoje namirnice koje vam mogu pomoći da smršate i da generalno poboljšati stanje kože i zdravlja, na primer kombuha (kombucha), piće koje ima ukus kao limunada.

Odvratno, ali mega popularno: 10 najbizarnijih vrsta hrane koju teško da biste probali (FOTO)

Kombuha (čajna pečurka, mančurska pečurka, formalno ime: Medusomices gisevii) je raznovrsno fermentisano, lagano šumeće, zasićeno crno ili zeleno čajno piće koje je najčešće namenjeno za poboljšanje zdravlja. Kombuha se proizvodi fermentacijom čaja pomoću "simbiotske kulture bakterija i kvasca". Mikrobne populacije u kulturama u ovom napitku variraju.

Tačno poreklo kombuhe nije poznato, smatra se da je nastala u području severoistočne Kine i tradicionalno se konzumira u tom regionu. U Rusiji i istočnoj Evropi se takođe pije od davnina. Kombuha se kuva u celom svetu, a neke kompanije je prodaju već pripremljenu.

Kako se priprema kombuha napitak?

Sastojci:

1 kašičica kombuha pečuraka (može se kupiti u prodavnicama zdrave hrane ili na Intrnetu)

3-4 litra čiste vode

5-6 kesica organskog crnog čaja

1 šolja nerafinisane šećerne trske ili kokosov šećer

1 velika tegla

Gaza i lepljiva traka

Priprema:

Prokuvajte vodu i ubacite kesice čaja da odstoje 7 minuta pa ih izvadite, onda dodajte šećer i mešajte dok se ne rastopi. Sipajte tečnost u teglu i dodajte kombuha pečurke unutra. Pokrijte gazom i prilepite gazu trakama za teglu. Ostavite da stoji nedelju dana, nakon toga vaš napitak je spreman. Kada je napitak gotov, možete mu dodati jagode, đumbir, bosiljak ili limun.

 
A post shared by bmancini10 (@bmancini10) on

Šta kombuha radi?

1. Štiti zglobove

Najpoznatija korisna karakteristika kombuhe je brza i efikasna pomoć za one koji pate od zglobnih bolesti. Kombuha sadrži glukozamin u najprikladnijoj formi za telo. Ovo jedinjenje stimuliše proizvodnju hijaluronske kiseline, koja omogućava vezivnom tkivu da apsorbuje vlažnost i da održava strukturu i hidrataciju. Stoga, upotreba ovog pića ne samo da pruža fleksibilnost telu, već sprečava prerano stvaranje bora.

2. Ubija bakterije

Kombuha potiskuje rast i razvoj patogene mikroflore zbog niske kiselosti. Ona ubija najpoznatije patogene, čak i salmonelu i Ešerihiju koli. Ako patite od gljivične infekcije, kombuha vam može pomoći. Zahvaljujući istraživanju sprovedenom na Univerzitetu "Cornell", utvrđeno je da je kombuha efikasna u lečenju ove infekcije, kao i lečenju bakterijskih infekcija koje obično dovode do čira duodena.

Kombuha potiskuje rast i razvoj patogene mikroflore zbog niske kiselosti Foto: Pixabay.com

3. Ima antioksidativni efekat

Polifenoli i askorbinska kiselina u čaju su poznati po antioksidativnim svojstvima. Tokom pripreme kombuhe, aktivnost ovih komponenti se značajno povećava zbog strukturne modifikacije molekula ovih enzima. Jednostavno rečeno, kombuha čini ova kompleksna hemijska jedinjenja pristupačnija telu.

Antioksidativni efekat kombuhe je direktno povezan sa drugim korisnim svojstvima, kao što je zaštita od raka, povećavanje imuniteta, smanjivanje upala, i olakšavanje simptoma artritisa i gihta.

4. Ubrzava metabolizam

Kombuha deluje slično kao mnogi poznati probiotici, kao što su kefir ili jogurt. Ona pomaže u obnavljanju mikroflore digestivnog trakta i pomaže lečenje disbakterioze. Bakterije uključene u fermentaciju kombuhe predstavljaju okruženje koje sprečava razvoj patogena i stvara niz korisnih enzima.

5. Poboljšava stanje kože

Kombuha ima magični efekat na kožu lica. Čini kožu čistom, svežom i daje joj nežnu, ružičastu boju. To je zbog toga što kombuha poboljšava cirkulaciju krvotoka, gladi i tonira kožu.

Možete je piti ili stavljati na kožu. Najbolja metoda čišćenja je kombuha razblažena mineralnom vodom u istim razmerama.

Kombuha deluje slično kao mnogi poznati probiotici, kao što su kefir ili jogurt Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA