Žene zbog laži rizikuju zdravlje: Vaša vagina se čisti sama i nisu vam potrebna skupa i mirišljava sredstva za pranje koja izazivaju rak

Svakodnevno nas bombarduju reklamama za održavanje higijene naših intimnih delova, ali da li je sve to nama zaista i potrebno?

  • 0

O zdravlju intimnih delova treba posebno voditi računa, ali nisu sva sredstva koja pronalazimo u apotekama i parfimerijama prijateljski nastrojena prema našem zdravlju i trebamo da se setimo slučaja u Americi kada su 22 žene tužile veliku firmu jer je talk koji oni proizvode doveo do pojave raka jajnika.

Kim Kardašijan se pojavila u Guči gaćicama starim preko 20 godina - a svi su se zgrozili kada su čuli koliko su stare tange opasne

Talk poznatog proizvođača doveo ga je tako na optuženičku klupu jer je optužen da u svojim proizvodima ima azbest, što su u ovoj kompaniji negirali. Važnije pitanje je zašto bi bilo koja žena koristila talk i stavljala ga na intimnu regiju, naročito na vulvu.

Za održavanje zdravlja i čistoća vagine ne trebaju vam preskupi preparati za pranje i mirišljavi ulošci. Foto: Pixabay.com

Vagina je neverovatan organ. Obložena je sluzokožom koja je štiti od infekcija, ali ima i dobre bakterije koje čine vaginalnu floru koja ima zaštitnu ulogu. Zajedno oni su zaslužni za zdravlje vagine. Ona se sama čisti, održava svoju bezbednost i higijenu uz pomoć sekreta.

Svaka žena ima svoju tečnost koju vagina luči i ona varira u izgledu i količini tokom menstrualnog ciklusa. Veoma je efektna, ali nije svemoguća kada je reč o nekoj infekciji, seksualno prenosivoj bolesti koju može da pokaže promenom boje, gustine i mirisa.

Proizvođači kozmetičkih sredstava za održavanje higijene intimnih regija često aludiraju na miris. Naravno, svi želimo da se osećamo sveže i čisto, pogotovo tokom ciklusa. Godinama je ova grana industrije radila na tome da nas ubedi da je problem miris, pa na svakom pakovanju uložaka ili tampona imamo utisnutu reč “svežina”.

Na pakovanjima uložaka utisnuta je reč svežina koja aludira na neprijatan miris vagine. Foto-ilustracija: Profimedia

Verovatnoća da vaša vagina i vulva izgledaju i mirišu sasvim normalno je velika, jer kad je reč o intimnoj regiji “normalno” je poprilično široka kategorija. Kako bi održavala svoju higijenu i čistoću, vagini treba voda, nežan sapun i peškir kojim ćete utapkati vodu nakon tuširanja nikako trljati kožu.

Izbegavajte upotrebu agresivnih sredstava koje možete da spremite u kuhinji, kao što je kombinacija jabukovog sirćeta i vode jer je veoma agresivna prema nežnoj koži. Kupke koje su veoma popularne takođe narušavaju vaš ph, a sadrže i mnogo konzervanasa, parabena i veštačkih boja i mirisa.

Bilo šta što dolazi u kontakt sa vaginom može da poremeti balans bakterija, pogotovo kod žena koje kupuju proizvode iz straha da nešto nije u redu. Prema rečima stručnjaak, što više kupki upotrebljavate u pranju vagine to je veća šansa da ćete dobiti infekciju.

Mirišljave kupke za vaginu mogu da budu loše po vaše zdravlje. Foto-ilustracija: Profimedia

Preduge kupke povezane su sa najčešćim slučajevima vaginoze, preranih porođaja i rakom cerviksa. Kod nekih žena duplirane su šanse da one obole od raka jajnika.

Žene su prepoznate kao idealne mušterije jer uvek teže tome da budu čiste, mirišljave i negovane, a to što im se plasiraju reklame sa mirišljavim ulošcima i sredstvima za pranje samo je odličan marketinški trik. Uvek je najbolje posavetovati se sa lekarom ili ginekologom koja sredstva treba koristiti i da li ima razloga za brigu. Redovnim ginekološkim predlogom možete da se uverite da li je sve u redu sa vašim zdravljem, a ukoliko primetite bilo kakvu promenu u boji, gustini ili mirisu sekreta obavezno se javite lekaru. To može da bude znak da je narušena vaša vaginalna flora i da vam treba terapija kako bi se to rešilo.

(Telegraf.rs/theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA