Anksioznost je pobediva: Ove dve navike mogu da spreče napade panike i oštećenje mozga

Mnogi ljudi su navikli da žive sa osećajem stresa i anksioznosti iako to može da se reši

  • 2

Anksioznost je polako postala normalna stvar u našem društvu, posebno kod žena i muškaraca koji svakog dana imaju mnogo obaveza koje moraju da završe.

Premalo kalorija, malo masti i nedostatak ugljenih hidrata: 10 navika koje čine anksioznost još gorom

Ponekad je teško uskladiti posao, porodicu i slobodno vreme, a  još teže uključiti i hobije u sve to iako su oni idealni za borbu protiv anksioznosti. Neki od najčešćih uzroka anksioznosti su nedostatak vremena, novca ili neusklađenost mogućnosti i želja. Dobra pomoć može da bude razgovor sa stručnjakom, ali i promena svakodnevnih aktivnosti i navika. Promene ne moraju da budu drastične, a mogu puno da pomognu u slučajevima napada panike i anksioznosti.

Anksioznost može da se pobedi kroz neko vreme ukoliko radimo prave stvari. Foto: Pixabay.com

- Kod anksioznosti se pojačava potreba za kontrolom i potreba da se sve oko nas složi onako kako nama odgovara. Anksioznost je povezana s postrebom da imamo nadzor nad svime, što u životu nije potpuno moguće. Poseban problem nastaje ako nam je to glavni fokus pa može da nastane razočarenje, anksioznost, stres i depresija, rekao je psiholog Armin Hadžić.

Ako vam je mozak aktivan pre nego zaspite, možete da imate problema sa uspavljivanjem. Kvalitetan san važan je koliko i dovoljna količina sna. Umor utiče na naš mozak i povezan je s emocionalnim procesima i osećajem zabrinutosti. Nije čudo što osećate nemir i nervozu tokom dana ako se niste dovoljno naspavali.

Nedovoljno sna uzrokuje da se osećamo zabrinuto. Foto: Pixabay.com

S obzirom na to da je jedan od najčešćih uzroka osećaja stresa i anksioznosti osećaj da nam se želje ne poklapaju sa mogućnostima, svaka osoba bi trebala da ima dovoljno vremena samo za sebe tokom dana. Ovo ne znači da trebate da se bavite samo vašim hobijima, već da trebate da naučite da odmarate na način koji vama najviše odgovara.

Neke od tehnika koje mogu da vam pomognu u trenucima teške anksioznosti ili napade panike su duboko disanje, zagrljaj ili dodirivanje tela, ponavljanje lepih stvari u sebi, pravljenej pauze i zapisivanje problema.

(Telegraf.rs/super1.net.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mimi

    8. septembar 2018 | 18:17

    Izgovarati Isusovu molitvu, i san će sigurno doći i biti dubok i okrepljujući.

  • Bojana

    8. septembar 2018 | 21:32

    Odkada anksioznost ostecuje mozak

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA