5 vrsta hrane koju osobe sa usporenom štitnom žlezdom ne smeju ni da pomirišu

Ukoliko imate bilo kakvih problema sa radom štitne žlezde, onda morate dobro da pazite na stavi koje unosite u organizam

  • 1

Ako imate hipotireozu ili bolujete od Hašimotove bolesti, koja izaziva usporen rad štitne žlezde, trebalo bi da pripazite na ishranu. Ovi saveti o tome koju hranu treba da jedete će vam biti korisni ako imate pomenute zdravstvene probleme.

Kako je to biti milijarder? Ovo je detaljan spisak svega što biste mogli da kupite, a posle njega ćete se osećati baš siromašno

Štitnu žlezdu koja slabo radi možete da "prodrmate" uz pomoć pravilne ishrane. Namirnice bogate jodom, tirozinom, cinkom i selenom ubrzaće rad usporene štitne žlezde. Isto tako njen rad možete da usporite ako jedete namirnice koje usporavaju proizvodnju hormona u telu.

5 vrsta hrane koju osobe sa usporenom štitnom žlezdom ne smeju ni da pomirišu: 

Foto-ilustracija: Profimedia / Krajnici su prvi stub odbrane kada bakterije i patogeni krenu u napad na pluća

1. Goitrogenu hranu (hranu koja onemogućava preuzimanje joda iz krvi) poput prosa, senfa, karfiola, brokolija, spanaća, radića, rena i slično.

2. Soju i proizvode od soje, poput sojinog ulja koje može uticati na proizvodnju hormona štitne žlezde. Preporučuje se i izbegavanje čokoladnih i energetskih pločica jer sadrže sojin lecitin koji može da spreči proizvodnju hormona štitne žlezde. Takođe, izbjegavajte i soja sos.

3. Oprezno i sa hranom koja sadrži gluten poput ječma, pšenice, raži, odnosno rafiniseane namirnice koje sadrže gluten. Redukujte konzumaciju povrća kao što su brokoli, karfiol i prokelj.

Senf, karfiol, brokoli, spanać, radić i ren onemogućavaju preuzimanje joda iz organizma Foto: Pixabay.com

4. Brzu hranu jer usporava proizvodnju hormona štitne žlezde.

5. Breskve, kruške i jagode je voće koje smanjuje proizvodnju hormona u telu. Bolje je da za užinu i voćne salate birate voće koje pomaže ubrzavanju rada štitne žlezde.

Breskve, kruške i jagode je voće koje smanjuje proizvodnju hormona u telu Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 🤔

    9. septembar 2018 | 18:05

    Ne moze bog pohvatat sta bi trebao jesti. Negde za nesto trebas jesti soju breskve jagode, pa onda za drugo stetno i tako svaka hrana. Po tome bi trebali samo vodu piti.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA