≫ 

Pojeli ste previše soli, a smučilo vam se da pijete vodu? Ova 3 trika će vam pomoći da se rešite nadutosti

Čak i kada se napijete vode osećaj žeđi ne nestaje, samo što ste nakon velike količine vode mnogo naduti

  • 0

Ako ste za večeru pojeli picu koja je bila slana ili nešto drugo što je bilo jako slano, verovatno vam se pije mnogo vode. Ali, čak i kada se napijete vode osećaj žeđi ne nestaje, samo što ste nakon velike količine vode mnogo naduti.

San svake domaćice: Princes krofne iz tiganja su apsolutni hit, a spremaju se očas posla (VIDEO)

Preteran unos soli, odnosno natrijuma iz soli i nedovoljan unos kalijuma su jedan od glavnih krivaca za osećaj nadutosti i "zadržavanje vode" u području trbuha i ekstremiteta. Izbegavanje soli u ishrani je prvi korak u borbi protiv nadutosti, ali taj zadatak nije nimalo lak. Naime, so koja je prirodno prisutna u hrani kao i ona koju dodajete tokojm kuvanja čini tek mali deo vašeg sveukupnog unosa.

Preteran unos soli, odnosno natrijuma iz soli i nedovoljan unos kalijuma su jedan od glavnih krivaca za osećaj nadutosti Foto: Pixabay.com

So je mineral sastavljen od dva elementa natrijuma i hlora. Iako je hlor zastupljeniji, natrijum je taj koji zahteva pažnju, jer je čvrsto povezan sa zadržavanjem vode u telu, što se u praksi pokazuje željom za povećanim količinama vode nakon slanih jela.

- Ako se često unose veće količine soli, bubrezi postaju preopterećeni pa telo zadržava vodu i to je razlog zbog kog se osećate naduto i natečeno. Zbog zadržavanja natrijuma se povećava volumen krvi u telu, što otežava rad srca i tokom vremena može dovesti do visokog krvnog pritiska, srčanog i moždanog udara. Predoziranje sa solju se najčešće događa ako osoba konzumira konzerviranu hranu ili jede u restoranima. - objašnjava Brajli Horton, nutricionista.

Ako se često unose veće količine soli, bubrezi postaju preopterećeni pa telo zadržava vodu Foto: Pixabay.com

Ovo su njena tri saveta šta da radite kada preterujete sa unosom soli:

Pijte velike količine vode - voda će vam pomoći u odstranjivanju soli iz bubrega i pomoći da ostanete hhidrirani

Vežbajte - znojenjem možete izlučiti određene količine soli, ali pri pazite da unosite dovoljno vode

Pojedite bananu - kalijum doprinosi neutralizaciji natrijuma. Namirnice poput banana, belog pasulja, zelenog lisnatog povrća i krompira su  izvor kalijuma

Kalijum iz banana doprinosi neutralizaciji natrijuma iz soli Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: zdravakrava.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA