≫ 

5 saveta za zdravu ishranu koji vam neće isprazniti sve džepove

Kvalitetne namirnice mogu biti skupe, ali pred vama su saveti kako da se hranite zdravo, a da to bude u okviru vašeg budžeta

  • 0

Nije toliko teško hraniti se zdravo, a da to bude u okviru vašeg budžeta. Ipak, veće pitanje je šta je to zdrava hrana koja ne košta mnogo? Prva je savetovano da izbegavamo jaja jer su puna holesterola, a onda su ona postala "super namirnica" budućnosti. Ista stvar je i kada se radi o ugljenim hidratima, mesima i voću. Svima je jasano da se takvi saveti prave da bi unapredili prodaju određenih namirnica, pa kako onda znati šta je zdravo za naš organizam?

Pojeli ste previše soli, a smučilo vam se da pijete vodu? Ova 3 trika će vam pomoći da se rešite nadutosti

Autor Majkl Polan razbija sve mitove o zdravoj ishrani na tri jednostavna i kratka saveta: Jedite hranu. Ne previše. Uglavnom biljke.

"Jedite hranu" znači da jedete "pravu hranu" koju će vaš organizam prepoznati kao hranu. Drugim rečima, hrana koja se proizvodi od biljaka, a ne hrana koja se proizvodi u biljci. Kvalitetne namirnice mogu biti skupe, ali pred vama su saveti kako da se hranite zdravo, a da to bude u okviru vašeg budžeta.

1. Koristite jaja

Jaja su jedan od najjeftinijih izvora proteina, svuda se prodaju, nemaju štetne efekte i mogu se koristiti za pripremi brojnih jela. Ranije su se smatrala nezdravim izborom jer imaju puno holesterola, ali istraživači su otkrili da konzumiranje namirnica sa puno holesterola nije nužno nezdravo, sve dok namirnice nemaju puno zasićenih masti. Jaja su mala i sadrže mnogo hranljivih sastojaka, tako da čine odličan obrok, a možete ih kombinovati i sa ostalom hranom.

Jaja su jedan od najjeftinijih izvora proteina Foto: Pixabay.com

2. Posmatrajte pasulj kao veliki izbor proteina

Crni pasulj je pun proteina i vlakama, a za njim sleduju i ostale vrste pasulja, a svi oni su jeftini. Pasulj nema holesterol i praktično nema ni zasićenih masti. Pasulj je najbolje ostaviti u vodi noć pre kuvanja, tako da se mnogi ljudi odlučuju za konzervisane pasulje, koji su jednako hranljivi i nisu skupi. Pasulj se može koristiti za razna jela.

Crni pasulj je pun proteina i vlakama, a za njim sleduju i ostale vrste pasulja Foto-ilustracija: Pixabay.com

3. Humus je više od umaka

Kupovini humus nije tako jeftin, ali ga možete spremiti sami. Leblebije možete kupiti neobrađene ili u konzervi, ako ih kupujete neobrađene ostavite ih u vodi noć pre pripreme. One u konzervi su već mekane i pogodne za pripremu. Humus se može koristiti umesto majoneze u sendvičima, kao sos za picu, ili kao osnov za domaću verziju kineskog klasika: hladnih rezanaca sa sosom od susama.

Kupovini humus nije tako jeftin, ali ga možete spremiti sami Foto-ilustracija: Pixabay.com

4. Kikiriki je jeftin izvor proteina i dobra užina

Kikiriki je jeftiniji od ostalih orašastih plodova, a svi oni imaju slične zdravstvene prednosti. On sadrži puno mononezasićenih masti, koje su zdrave za srce, kao i veliki izvor proteina. Kikiriki je pun kalorija, pa može da zasiti brzo što ga čini dobrom užinom. Ukoliko volite puter od kikirikija, jeftinije i zdravije je da ga napravite sami, negoo da klupujete već pripremljeni. Za pripremu domaćeg kikiriki putera kupite nepečen i nesoljen kikiriki.

Kikiriki je jeftiniji od ostalih orašastih plodova, a svi oni imaju slične zdravstvene prednosti Foto-ilustracija: Profimedia

5. Nisu svi ugljeni hidrati nezdravi

Ugljeni hidrati ne zauzimaju baš lepo mesto u svetu ishrane. Međutim, ne samo da su ugljeni hidrati nisu loši za nas, već su i neophodni. Postoje "dobri" ugljeni hidrati i "loši" ugljeni hidrati. Stručnjaci za ishranu se slažu da su složeni ugljeni hidrati koji se nalaze u celim zrnima, pirinču, krompiru i mahunarkama "dobri" ugljeni hidrati, dok sve što sadrži rafinisani šećer, sirup sa fruktoznim kukuruznim sirupom ili prerađena zrna treba jesti povremeno. Ovo uključuje sve obrađene namirnice, kao što su kolačići, većina krekera, čipsa i sva ona hrana koju vaša prabaka ne bi prepoznala.

Na samo da su ugljeni hidrati nisu loši za nas, već su nam i neophodni Foto: Pixabay.com

VIDEO: Posle ovog videa svi idemo u šetnju bar pola sata

(Telegraf.rs / Izvor: msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA