≫ 

10 najsmrtonosnijih namirnica koje jedemo svaki dan, a ne bismo smeli ni da ih pomirišemo

Obično ne obraćamo pažnju na našu ishranu, sve dok se u našem zdravlju nešto drastično ne promeni, kao što je srčani udar ili dijagnoza karcinoma

  • 11

Kada pogledate razvoj gojaznosti, dijabetesa i bolesti srca, jasno je da naš trenutni način života doprinosi pojavi ovih stanja. Sa probojom pristupačnih, ali nezdravih namirnica, ceo svet podleže bolestima. Često ne obraćamo pažnju na našu ishranu, sve dok se u našem zdravlju nešto drastično ne promeni, kao što je srčani udar ili dijagnoza karcinoma.

Simptomi infarkta kod muškaraca i žena nisu isti: Kako da budete 100% sigurni da je u pitanju srčani udar?

Ali, još danas možete preduzeti nešto i eliminisati neke od tih smrtonosnih namirnica iz vaše ishrane. Stara izreka nije mogla biti istinija, "ono ste ono što jedete". Hrana koju konzumirate utiče na brojne telesne sisteme, uključujući i funkciju organa i strukturu tela. Poznati aditivi za toksičnost se primenjuju u nizu namirnica, a nažalost, ovi sastojci izazivaju opasnost na našem imunom sistemu i ukupnom zdravstvenom blagostanju.

10 najsmrtonosnijih namirnica koje jedete svaki dan:

1. Margarin

Godinama se maslac smatralo neprijateljem, ali istraživači sada potvrđuju da je margarin taj koji pravi zdravstvene tegobe. Margarin je proizvden sa hidrogenizovanim biljnim uljima, bogat je trans mastima, pa su ga brojne studije povezale sa povećanim rizikom od oboljenja srca i raka. Umesto toga, bolje je da konzumirate buter, kao i organsko maslinovo i kokosovo ulje.

Istraživači sada potvrđuju da je margarin taj koji pravi zdravstvene tegobe Foto: Pixabay.com

2. Suhomesnati proizvodi

Od salama do viršli, prerađeno meso je imalo mnogo negativne pažnje tokom proteklih nekoliko godina, posebno u okviru istraživanja za razvoj karcinoma. Brojne studije su potvrdile vezu između obrađenog mesa i raka, sa posebno visokom stopom kolorektalnog karcinoma.

U stvari, Američki institut za istraživanje raka je otkrio da kada jedete po jednu viršlu dnevno (ili 50 grama obrađenog mesa), povećate rizik od kolorektalnog karcinoma za 21 odsto. Umeso pakovanja sa poznatim kancerogenima, sintetičkim hemikalijama i toksičnim konzervansima, odlučite se za sveže meso.

Brojne studije su potvrdile vezu između obrađenog mesa i raka Foto: Pixabay.com

3. Cerealije za doručak

Svi vole žitarice, to je brz i najlakši način da spremite doručak, ali je izuzetno nezdrav. Svaki dan, milioni dece, za doručak jedu pakovane žitarice koje su pune šećera. Izgleda da pakovane žitarice sadrže "nezdravu količinu" vitamina A, cinka i niacina, sa nekim proizvodima koji imaju više od 30 procenata dnevnog unosa za odrasle.

Pakovane žitarice sadrže "nezdravu količinu" vitamina A, cinka i niacina Foto: Pixabay.com

4. Čips od krompira

Nije nikakva tajna da čips od krompira nije deo bilo kog plana zdrave ishrane. On je pun kalorija, masti i natrijuma. Ishrana sa niskim sadržajem natrijuma je od suštinskog značaja za zdravo srce, jer konzumiranje preko 2.300 miligrama (jedna puna kašičica) soli dnevno može dovesti do visokog krvnog pritiska, koji je ozbiljan faktor rizika za kardiovaskularne bolesti.

Nije nikakva tajna da čips od krompira nije deo bilo kog plana zdrave ishrane Foto: Pixabay.com

5. Nepečena peciva i gotovi kolači

Mnogo je lakše zgrabiti kutiju kolača ili peciva, nego se mučiti sa različitim receptima, ali u smislu zdravlja to je loš izbor. Još jednom, ove brzinske namirnice su pripremljene sa hidrogenizovanim uljima, poput palminog ulja i tako povećavaju unos trans materija. Naravno, šećer je glavna briga, jer je povezan sa nizom bolesti, uključujući i oboljenja raka i srca.

Brzinske namirnice su pripremljene sa hidrogenizovanim uljima i tako povećavaju unos trans materija Foto: Pixabay.com

6. Hrana bez masti

Od jogurta do mleka, hrana bez masti je popularna, ali istraživači su otkrili prave zdravstvene posledice ove hrane. Ove namirnice se koriste kao "zdrava alternativa", a sadržaj masti se uglavnom zamenjuje šećerom, veštačkim zaslađivačima ili visokim fruktoznim kukuruznim sirupom. Zapamtite, mast nije neprijatelj, potrebna vam je određena količina masti da biste hranili svoje telo i um.

Potrebna vam je određena količina masti da biste hranili svoje telo i um Foto: Pixabay.com

7. Pomfrit, brza i pržena hrana

Sve što je duboko prženo treba izbegavati, a to uključuje i pomfrit. Krompir je već pun skroba, koji kada se prži u dubokom ulju utiče na povećanje nivoa šećera u krvi. Kao što možete zamisliti, kombinacija krompira sa vrućim uljima i solima ne poboljšava vaš nutritivni profil. Umesto da jedete pomfrit, odlučite se za pečeni krompir.

Sve što je duboko prženo treba izbegavati, a to uključuje i pomfrit Foto: Pixabay.com

8. Sladoled

Iako ste mnogo puta čuli da je sladoled zdrav, punjenje korneta i hladnog krema nije deo balansirane ishrane. Sladoled može dovesti do porasta insulina i triglicerida, podiže sistolni krvni pritisak i srčanu frekvenciju, a trombociti u krvi postaju lepljivi, što može izazvati blokade i trombove u malim krvnim sudovima srca i smanjiti protok krvi. Ti uslovi mogu "mometalno izazvati srčani udar", ako se protok krvi u srce ne poboljša.

Sladoled može dovesti do porasta insulina i triglicerida i podiže sistolni krvni pritisak Foto: Pixabay.com

9. Sir

Ako stvarno želite da smanjite rizik od srčanih oboljenja, izbacite čedar iz svojih sendviča. Kremasti proizvodi od mleka su najveći doprinos zasićenim mastima u ishrani, a čine 8,5 odsto naših prosečnih jela. Brojne studije su povezale veliki unos ovih masti sa zapušavanjem arterija i bolovima u predelu srca.

Kremasti proizvodi od mleka su najveći doprinos zasićenim mastima u ishrani Foto: Pixabay.com

10. Beli hleb

Odavno je poznato da beli hleb ne pruža obilje hranljivih materija kakve vam može pružiti hleb od celih zrna žitarica. Ne samo da će izbacivanje ovog hleba iz ishrane pomoći da uklonite stomak, već će sprečiti i bolesti srca. Za razliku od neobrađenih celih zrna, rafinisana zrna (koja se nalaze u belom hlebu) su bez vlakana, minerala i zdravih masti koja poboljšavaju zdravlje srca.

Beli hleb ne pruža obilje hranljivih materija kakve vam može pružiti hleb od celih zrna žitarica Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: healthylivingmagazin.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uhhh

    18. septembar 2018 | 10:15

    A nista,najbolje onda da svi onako kolektivno pocnemo da pasemo travu !!!

  • Sibin

    18. septembar 2018 | 10:43

    I sta da jedemo?

  • BASA

    18. septembar 2018 | 10:01

    Bas me zanima , sta jedu ovi " Istrazivaci tj. Nutricionisti i njihove familije "?! Sada bas doruckujemo " Mast i hleba sa Alevom paprikom i sitno seckanom slaninicom i belim lukom ! Caoooo !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA