Užas: Ovako izgleda rak kostiju (FOTO)

Glavna funkcija kostiju je da osiguraju zaštitu, gradeći zidove koštanih duplji u kojima leže vitalni organi

  • 0

Kosti su organi skeletnog sistema koji se sastoji od 206 odvojenih kostiju, a njhova glavna funkcija je da osiguraju zaštitu, gradeći zidove koštanih duplji (lobanjske, grudne, karlične), u kojima leže vitalni organi. Kako su i one deo čovekovog telesnog sistema, mogu biti sklone oboljevanju.

Simptomi infarkta kod muškaraca i žena nisu isti: Kako da budete 100% sigurni da je u pitanju srčani udar?

Kancer kostiju je maligni (kancerogeni) tumor koji razara normalno koštano tkivo, postoje i benigni (nekancerozni) tumori koji su češći nego maligni. Oba, maligni i benigni tumori mogu rasti i pritisnuti zdravo koštano tkivo, ali benigni tumori se ne šire, ne uništavaju koštano tkivo, pa samim tim, retko predstavljaju pretnju za život.

Maligni tumori kostiju se nazivaju primarni rak kostiju. Rak koji metastazira do kostiju iz drugih delova tela, kao što su dojke, pluća ili prostata, se naziva metastatski karcinom. Primarni rak kostiju je ređi od raka koji se širi do kostiju. Rak kostiju može nastati u bilo kojoj vrsti koštanog tkiva.

Primarni rak kostiju je redak, čini mnogo manje od 1 odsto svih karcinoma. Različite vrste raka kostiju se češće javljaju u pojedinim populacijama:

Osteosarkom se najčešće javlja između 10 i 19 godina starosti.

Hondrosarkom se javlja kod starijih osoba (preko 40 godina)

  ESFTs se javljaju najčešće kod dece i adolescenata ispod 19 godina starosti

This is what a bone cancer looks like. from r/WTF

Bol je najčešći simptom raka kostiju, ali neće svaki rak kostiju izazvati bol. Uporna ili neobična bol ili oticanje na ili blizu kosti može biti uzrokovana rakom. Karakteriše ga tup bol koji nije vezan za fizičku aktivnost, već je češći i jači tokom noći.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA