Evo zašto meso postane sivo - i da li je pokvareno, ili može da se jede

Pre nego što počnete da bacate namirnice zato što mislite da su pokvarene, potražite znakove koji će vam to potvrditi

  • 0

U našoj kuhinji se često koristi mleveno meso, i svi mi s vremena na vreme pravimo razne specijalitete u kojima je baš ono glavni sastojak. Ali, ukoliko mleveno meso stoji u frižideru nekoliko dana (ili sati) može dobiti senku sive boje.

Da li imate "crva u ušima"? Ovo je razlog zašto ne možete da izbacite iz glave pesmu koju ne volite

Šanse da je ovo meso i dalje jestivo su velike. Prema sajtu "USDA", izuzetno sveže mleveo meso je u stvari ljubičaste boje. Svetlo crvena boja koju asociramo sa mlevenim mesom nije indikator svežine. Kada površina mesa stupi u kontakt sa kiseonikom, postaje crvena. Ako meso nije izloženo kiseoniku, ono se menja u sivo-braon boju. Ali, to ne znači da je pokvareno.

Kada površina mesa stupi u kontakt sa kiseonikom, postaje crvena Foto: Pixabay.com

Ako kupujete mleveno meso koje je već samleveno, možete da primetite da se pri dnu posude iz koje vam prodavac pakuje meso, nalazi ono koje je sive boje (to je meso koje nije izloženo kiseoniku). Zbog toga većina prodavnica prehrambenih proizvoda pakuje meso u plastična pakovanja koja dozvoljavaju  kiseoniku da uđe unutra, i na taj način čuvaju crvenu boju.

Važno je obratiti pažnju i na to gde je meso postalo sivo. Ako je malo sivo iznutra, meso je verovatno u redu. Ako je mleveno meso sivo i iznutra i spolja, možda je pokvareno. Jednostavan test mirisa će vam pomoći da otkrijete da li je meso pokvareno, jer bilo kakvo pokvareno meso ima neprijatan miris.

Jednostavan test mirisa će vam pomoći da otkrijete da li je meso pokvareno Foto: Pixabay.com

Da biste bili sigurni da li je mleveno meso dobro za jelo, koristite ono koje stoji najviše jedan do dva dana od kupovine, ili ga zamrznite u originalnom pakovanju jer tako može da stoji do četiri meseca. Zamrznuto mleveno meso može postati sivo, ali je i dalje bezbedno za jelo ako se pravilno skladišti.

Ako meso nije izloženo kiseoniku, ono se menja u sivo-braon boju Foto: Pixabay.com

(Telegraf.rs / Izvor: southernliving.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA