≫ 

Na hiljade dece godišnje završi u bolnici zbog toga što koriste dubak koji može da bude smrtonosan po mališane

Najpoznatiji pomoćnik bebama koje uče da hodaju decenijama unazad je dubak

  • 0

U poslednjih 15 godina prijavljeno je preko 200 hiljada povreda kod mališana usled nezgoda koje su imali koristeći dubak.

Majke koje ovakvim sredstvima čiste kuću uništavaju zdravlje svojih mališana

Iako se broj povreda značajno smanjio u poslednjih 30 godina, stručnjaci upozoravaju da je broj još uvek veliki jer je prijavljen samo broj registrovanih povreda kada su deca dovedena kod lekara, a ne i one povrede koje nisu prijavljene lekarima.

Deca koja koriste dubak imaju poteškoća u razvoju mentalnih i fizičkih sposobnosti. Foto: Telegraf

- Dubak daje deci mogućnost da se brzo kreću, četiri koraka u sekundi, u periodu kada ona nisu spremna da kontrolišu njihove pokrete onako kako treba. Zbog toga, dubak ostaje ozbiljan izazivač povreda koje je moguće sprečiti, rekao je autor istraživanja direktor Centra za istraživanja povreda pri dečijoj bolnici doktor Geri Smit.

Postoje bolje alternative kao što je centrirana ljuljaška koja ide napred nazad i odskače od zemlje, ali nema točkove. Ona ima kaiševe koji idu preko bebinog stomaka, pomaže bebama da osete kako je stajati na nogama i skakati, a deca u njoj mogu i da puze dok ne odluče da polako počnu da ustaju i da uče da hodaju.

Najčešće se povrede dešavaju kada deca padnu niz stepenice dok voze dubak. Povrede vrata i glave su najčešće, a povrede su u periodu od 1990. do 2003. godine smanjene za 84,5 odsto uglavnom zbog mera bezbednosti koje preuzimaju proizvođači.

Deca najčešće povređuju glavu i vrat kada padnu dok koriste dubak. Foto: Telegraf

- Mnogi roditelji veruju da je dubak odličan za zabavu deteta, pomaže mu da prohoda i pruža detetu zanimaciju dok su roditelji zauzeti nekim drugim poslovimja. Dubak ne poboljšava sposobnost hodanja. Neka istraživanja su čak pokazala da dubak može da uspori razvoj mentalnih i motornih sposobnosti deteta, naglasio je doktor.

Crna statistika pokazuje da je dubak uzrokovao smrt osmoro dece u periodu od 2004. do 2008. godine. S obzirom da dubak ne daje nikakve beneficije za razvoj deteta, preporuka ovog lekara je da izbegavate kupovinu istog za vaše mališane.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA