≫ 

Jedini medicinski pregled koji mora da obavi svaki muškarac koji se bliži 50. rođendanu

Odlazak na pregled može pomoći da se benigni kancer ne pretvori u smrtonosni

  • 3

Za razliku od drugih vrsta raka, postoji velika potreba da se, u mnogim zemljama i zdravstvenim organizacijama, podigne svest o raku prostate. To stanje se retko kada otkrije na vreme, a moglo bi da bude izlečivo. Stigma i strah od rektalnih pregleda čine da muškarci izbegavaju preglede čime sebe stavljaju u opasnost.

Svaki muškarac može sam da izmeri svoju plodnost - a potrebno je samo da pogleda u stomak

Mnogi muškarci misle da su još mladi za ovakve preglede, ali baš takvo razmišljanje može pretvoriti ovaj benigni rak u smrtonosni.

Rak prostate je vodeći uzrok smrtnosti za muškarce

Američko udruženje za rak (ACS) predviđa da skoro 30.000 muškaraca godišnje umre od raka prostate u SAD-u. Iako je to drugi vodeći uzrok smrti od karcinoma kod muškaraca, to je i najčešći rak među istom populacijom.

Odlazak na pregled može pomoći da se benigni kancer ne pretvori u smrtonosni Foto: Pixabay.com

Rak prostate je najčešći neakutni rak, a procenjuje se da se godišnje dijagnostikuje u više od 160.000 novih slučajeva. Širom sveta je karcinom prostate drugi najopasniji rak kod muškaraca, a novi slučajevi su u porastu u svim populacijama.

Interesantno je da je broj novih slučajeva raka prostate uglavnom nalazi u područjima sa većim nivoima socioekonomskog razvoja. Ovo je potencijalno povezano sa ishranom i prehrambenim navikama osoba na tim kontinentima.

Na primer, Severna Amerika i Severna Evropa imaju najviše stope, sa manje slučajeva u južnoj Evropi i Latinskoj Americi. Najniže stope su u Aziji i Africi.

Prostata je isključivo muški organ, koji se nalazi između uretre i bešike. Reč prostata dolazi od grčke reči koja znači "pre" ili "ispred." Postojanje prostate nije bilo poznato do 16. veka, kada je venecijanski lekar po imenu Nikolo Masa prvi put detaljno opisao ovaj organ. Prostata ima zapreminu od 20 centimetara kubnih (veličine je oraha).

Prostata je isključivo muški organ, koji se nalazi između uretre i bešike Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Opasne dijete, genetika i način života

U pogledu ishrane i prehrambenih navika, neke naučne studije pokazuju da je ukupan unos masti, posebno životinjskih sa naglaskom na crveno meso, povezan sa povećanjem broja slučajeva raka prostate. S druge strane, jedenje semenki, oraha i uljarica doprinosi smanjenju. Međutim, bez obzira na zemlju porekla osobe, rizik od razvoja raka se povećava za muškarce koji migriraju u zemlje u kojim se u ishrani koristi više masti i crvenog mesa.

Genetika može biti specifičan faktor rizika. Na primer, istraživanja kažu da muškarci afričkog porekla imaju veću verovatnoću da će razviti rak prostate. Slično tome, porodična istorija raka prostate se smatra velikim faktorom rizika.

Prostata ima zapreminu od 20 centimetara kubnih, vveličine je oraha Foto: Pixabay.com

Važnost ranog otkrivanja raka prostate 

Rak prostate je često asimptomatski, što znači da nema simptoma, pa mnogi ljudi odlažu svoje preglede. Kada dobiju dijagnozu, može biti prekasno. Stvar je u tome što se rak prostate najčešće širi na limfne čvorove, pluća i kosti. Kada se to desi, znači da je rak u naprednoj fazi.

Zbog toga svi muškarci moraju da idu ne redovne preglede kada se približe 50-oj godini. Ako muškarac ima bilo koji od navedenih faktora rizika, preporučuje se da počne sa pregledima već sa 45 godina.

Ono što je za mnoge muškarce neprihvatljivo je zloglasni rektalni pregled. Postoji dodatni problem krhkosti muškosti ili "mačizma" koje mnogi muškarci pokazuju i mentalne prepreke koju moraju prevazići da bi se usudili da odu na pregled. Ipak, to je neophodan test koji je sastavni deo dijagnoze raka prostate. Test antigena treba da se obavlja jednom godišnje, u većini slučajeva. Važno je naglasiti da je rak prostate bolest koja je bliska svima i da je tiha bolest, stoga je važnost redovnih pregleda nezamenljiva.

Rak prostate se najčešće širi na limfne čvorove, pluća i kosti Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

(Telegraf.rs / Izvor: healthline.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Истина

    24. septembar 2018 | 10:01

    Мушкарци водите рачуна о здрављу посебно ако сте у браку са вештицама које и желе да оболите

  • Jeretik

    24. septembar 2018 | 15:43

    Mogu zamisliti facu lekara kada im kazes da si dosao tek onako , na kontrolni pregled . Ne racunam privatnike , oni jedva cekaju .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA